Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Evropské peníze podpoří další rekonstrukce silnic na Semilsku

PR článek

Dalších opravených krajských silnic se v brzké době dočká Semilsko. Za evropské podpory nyní procházejí rekonstrukcí úseky z Lomnice nad Popelkou do Košťálova a z Benešova u Semil směrem ke státní silnici I/14.

Výše evropské dotace v prvním případě činí 48.538.172,98 korun; jde o projekt CZ.06.03.01/00/22_021/0004146. Úsek na silnici číslo II/286 od začátku stavby v Lomnici po křižovatku se silnicí číslo III/28311 – odbočkou na Libštát – je téměř hotový, nyní se pracuje na úseku od odbočky na Libštát po začátek Košťálova. Tento úsek je rozdělený na dvě části.

První je po odbočku na skládku – na něm se recyklují konstrukční vrstvy a pokládá se ložná asfaltová vrstva. Druhá část je od skládky na konec úseku, jímž je začátek Košťálova. Tam se sanují kraje a odvodnění a od pondělí 23. září započne příprava na recyklaci vozovky. Zprovoznění silnice je v plánu první týden v prosinci tohoto roku.  

„Velmi nás těší, že se rekonstrukce silnic blíží k finále a že jsou obě části dělané důkladně a pečlivě. Zkrátka že to není jen asfalt položený na starém povrchu. Pro řidiče je velmi příjemná šíře silnic, oproti předchozímu stavu se na ní vyhnou pohodlně i nákladní automobily. A samozřejmě řidiči kvitují s povděkem i nový povrch. Na staré vozovce museli kličkovat mezi výtluky a to bezpečnosti dopravy příliš nenahrávalo,“ říká starosta Košťálova Milan Havlík. Místním se podle něj s ukončením rekonstrukce uleví a celkově dojde ke zklidnění dopravy. „Vždyť všechny objízdné trasy vedly přes Košťálov. Ale rádi jsme to za cenu nových silnic a pohodlnějšího cestování vydrželi,“ dodává starosta.

Druhý projekt nese číslo CZ.06.03.01/00/22_021/0004764 a evropská dotace představuje 157.500.000 korun. Jde o první úsek trasy silnice číslo II/292 z Benešova u Semil ke křižovatce  se silnicí číslo I/14. 

Na silnici II/292 V Benešově u Semil jsou již hotovy všechny propustky, odvodnění a pracuje se na armovaných svazích především v Benešově před betonárkou. Sanují se skalní masivy podél komunikace. Je provedena sanace aktivní zóny v úseku od začátku stavby po dřevěný most a od tkalcovny po konec stavby. na úseku mezi dřevěným mostem a tkalcovnou se bude pracovat v příštím roce. V současné chvíli se chystá položení asfaltu tak, aby se na silnici mohlo přes zimu provizorně jezdit. Hotovo má být v listopadu příštího roku.

„Letos máme na rekonstrukce silnic a mostů přes 1,1 miliardy korun. Od Státního fondu dopravní infrastruktury obdržíme také částku ve výši 170.443.009,77 korun,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, doprava, EU, rekonstrukce, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropské peníze podpoří další rekonstrukce silnic na Semilsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.