Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Liberec chce víc míst k parkování na některých sídlištích získat úpravou značení

Liberec chce víc míst k parkování na některých sídlištích získat úpravou dopravního značení a zavedením režimových opatření. Jde například o to, že z ulice, kde byl dosud obousměrný provoz, může být jednosměrka. Dalším takovým opatřením je noční zákaz parkování dodávek. Do projektu jsou zahrnutá sídliště Františkov, Staré Pavlovice, Aloisina Výšina, Kunratická a Broumovská. Teď je na nich zhruba 1900 legálních parkovacích míst, přibýt by jich mělo více než 400. Náměstek primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) předpokládá, že konkrétní opatření začne město zavádět zhruba za rok.

„Protože si myslím, že než se to doprojektuje, než se to povolí v rámci opatření obecné povahy, tak to bude mít asi tento časový rámec," uvedl Janďourek. Projekt je nyní ve fázi, kdy město hledá firmu, která dokumentaci na dopravně-inženýrská opatření zpracuje. Radnice očekává, že za její vytvoření zaplatí bezmála milion korun bez daně.

Kapacita parkovišť na většině sídlišť v Liberci nestačí a motoristé mnohdy parkují i na místech, kde to je zakázané. „Tak v současné době víme, že na mnoha úsecích sídlišť nedosahujeme ani normových průjezdných hodnot ve smyslu průjezdu integrovaného záchranného systému (IZS). To parkování je opravdu velmi složité, lidé parkují na místech, kde se parkovat nedá," řekl náměstek. Navržená řešení podle něj vycházejí i z podnětů od obyvatel, konkrétně zmínil sídliště Broumovská. „Tam občané přišli se zjednosměrněním některých ulic. To znamená zlepšení situace průjezdu IZS a zároveň tím i zvýšení kapacity pro parkování," dodal.

Liberec si už před dvěma lety nechal zpracovat obdobnou analýzu pro pět jiných sídlišť - Doubí, Gagarinova a Staré Rochlice v Rochlici a sídliště Kašparova a Jeřmanická ve Vesci. Na nich je k dispozici 1200 parkovacích míst, podle studie by jich mohlo být o 450 více. I pro tato sídliště jsou ale navržená řešení stále ve fázi zpracování projektů. Blízko je podle náměstka vydání stavebního povolení na Kyjevské náměstí, což je menší náměstí v Rochlici. „Velmi intenzivně se pracuje i na sídlišti Gagarinova, i tam jsme teď v průběhu procesu stavebního povolení. A bude potřeba změnit územní plán pro Vesec a Doubí právě z důvodu rozšíření možnosti parkování, protože některé parkovací kapacity zasahují do zeleně," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, Liberec, sídliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce víc míst k parkování na některých sídlištích získat úpravou značení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.