Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Službu TvůjBus si cestující na Frýdlantsku oblíbili. V příštím roce by se měla rozšířit i do dalších lokalit

Od začátku září fungují mezi Novým Městem pod Smrkem a Jindřichovicemi pod Smrkem tzv. taxibusy v rámci služby TvůjBus. Jde o druh poptávkové dopravy, která umožňuje operativně a flexibilně zajišťovat dopravní obslužnostech v místech a časech, kde nabídka pravidelné veřejné dopravy není příliš efektivní. Během prvního měsíce provozu jí využilo na 307 jízd celkem 557 cestujících. Od října je služba zpoplatněna.

„Cílem pilotního provozu je ověřit v praxi zájem cestujících o službu flexibilní poptávkové dopravy a současně ověřit používané technologie a vylepšit je před dalším rozvojem takové dopravy v kraji,“ přibližuje statutární náměstek hejtmana pověřený řízením resortu dopravy Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). „Lokalitu mezi Novým Městem a Jindřichovicemi jsme vybrali, protože patří z hlediska přepravní poptávky mezi ty slabší, ale současně tu existuje dostatečný potenciál pro operativní poptávkovou dopravu.“

To potvrzují i první statistiky. Za měsíc září bylo přepraveno během 307 jízd celkem 557 cestujících. V září byla služba v provozu pro cestující zdarma. Od října je zpoplatněna paušální platbou 20 korun při platbě u řidiče (resp. 10 korun v případě zlevněného jízdného), resp. v aplikaci TvůjBus 14 korun (zlevněné jízdné 7 korun). „Cílem je plnohodnotná integrace do IDOL, ale to zatím není z různých důvodů možné, a proto je nyní služba zpoplatněna v cenové úrovni jednozónové jízdenky,“ přibližuje Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK. Nová legislativa zahrnující poptávkovou dopravu jako jednu ze služeb veřejné dopravy bude účinná až od 1. července 2025.

„My tento čas ve spolupráci s dodavateli chceme využít, abychom připravili aplikaci pro budoucí integraci do IDOL. Již nyní ale cestující s již zakoupenou jízdenkou IDOL mohou využít službu bezplatně,“ dodává Pospíšil. Kraj tím chce podpořit zejména cestující, kteří mají časové nebo síťové jízdné.

„Mám velkou radost, že si cestující novou dopravní služby oblíbili a využívají ji. Zavádění nových technologií a postupů se bohužel někdy neobejde bez drobných komplikací. V tomto případě mělo platební rozhraní obchodních platforem (Google, iOS) problém s odchodem zákazníků při placení mimo aplikaci. Situaci nám také komplikuje chyba na straně společnosti Apple a laxní zákaznická podpora. Každopádně jsme neotáleli a během dvou týdnů jsme mezi tím připravili update aplikace, který zlepšuje uživatelskou přívětivost, přináší lepší kombinatoriku placení jízdného za sedadla, pasažéry, zóny a slevy. Zároveň je již teď platforma připravena na změnu legislativy včetně integrace systémů, na kterých běží dnešní IDOL (například real-time ověřování platnosti kuponu). Aktuálně na každý měsíc připravujeme nové funkcionality,“ říká Dominik Janík ze společnosti CITYA.

Pilotní provoz v relaci Nové Město pod Smrkem – Jindřichovice pod Smrkem bude fungovat až do 31. srpna 2025. Za rok provozu předpokládá Liberecký kraj náklady ve výši 2,6 milionu korun, z toho 2,2 miliony korun za vlastní provoz a 420 tisíc korun za provoz SW společností CITYA. Během tohoto roku společnost KORID LK ve spolupráci se společností CITYA mobility připraví další lokality, kde by tento systém dopravy mohl být zaveden.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Korid LK

Štítky doprava, služba, bus, Liberecký kraj, Korid LK

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Službu TvůjBus si cestující na Frýdlantsku oblíbili. V příštím roce by se měla rozšířit i do dalších lokalit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.