Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Na Českolipsku začnou v úterý práce na stavbě obchvatu Svoru

Na Českolipsku začnou v úterý práce na stavbě obchvatu Svoru. Přeložka silnice I/9 přijde na bezmála 470 milionů korun a naváže na novou čtyřproudou silnici od Nového Boru, kterou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo počátkem července. Dodavatelem projektu je sdružení stavebních firem COLAS CZ a MI Roads, které zvítězilo ve veřejné soutěži. ŘSD plánuje obchvat zprovoznit v roce 2027.

Svor leží na frekventované trase I/9 z Prahy přes Mělník a Českou Lípu na státní hranici s Německem v Rumburku na Děčínsku. Silnice, kterou využívá hlavně tranzitní doprava, je dnes vedena z křižovatky se silnicí I/13 průtahem přes obec Svor. Denně tudy podle posledního sčítání projede až 6500 aut, mezi nimi kolem 1000 kamionů. Nová, bezmála dva kilometry dlouhá část silnice I/9 odvede tranzitní dopravu mimo obec, součástí stavby jsou i čtyři mosty, podchod a ekodukt, který umožní bezpečný přechod zvěře.

Odvedení dopravy mimo obec přispěje podle ŘSD ke zvýšení kvality životního prostředí v obci, sníží se hluk i exhalace výfukových plynů. Obchvat je v plánu jako dvoupruhová silnice se třetím pruhem ve stoupání, součástí projektu jsou přeložky cest a inženýrských sítí. Jde o novostavbu v nezastavěném území, která povede převážně po zemědělsky využívaných pozemcích. Na stavbu dostalo ŘSD pět nabídek.

Obchvat naváže na novou čtyřproudou silnici od Nového Boru, kterou silničáři zprovoznili počátkem července. Rozšíření silnice, která vede po jižní hranici CHKO Jizerské hory, přišlo bez DPH na 544 milionů korun. Součástí 3,5 kilometru dlouhého nového úseku je kruhový objezd, který nahradil původní křížení silnic I/13 a 1/9 u Svoru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Ředitelství silnic a dálnic Libereckého kraje

Štítky ČR, silnice, stavby, ŘSD, Českolipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Českolipsku začnou v úterý práce na stavbě obchvatu Svoru  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.