Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Sobota 1. června 2024  |  Svátek má Laura
Bez reklam

Na přecházení u škol v Jablonci dohlíží nezaměstnaní

Dlouhodobě nezaměstnaní od minulého týdne pomáhají v Jablonci nad Nisou strážníkům dohlížet na bezpečnost dětí při cestě do škol. Pracovníci veřejně prospěšných prací zatím hlídají přechody u pěti základních škol. Nezaměstnaní zapojení do projektu mají čistý trestní rejstřík a jsou držiteli platného řidičského oprávnění.

Proškolení pracovníci v čepicích a reflexních vestách s nápisem "ŠKOLA asistent MP" jsou vybaveni terčíkem k zastavování vozidel. "Zatím jde o zkušební provoz, pokud se osvědčí, předpokládáme rozšíření počtu asistentů," řekl ředitel jablonecké městské policie Luboš Raisner.

Asistenti jsou v blízkosti základních škol Liberecká, 5. května a Sokolí a také na křižovatkách ulic Rýnovická a P. Bezruče a také 5. května a Růžová. Na přechodech jsou nejen ráno, ale i kolem poledne. "Odpolední služby na přechodech jsou novinkou, kterou zavádíme, abychom zajistili co největší bezpečnost zejména menším dětem, které se vracejí ze školy domů. Dosud jsme neměli dostatečnou kapacitu strážníků, asistenti nám umožňují služby rozšířit," vysvětlil Raisner.

Civilní asistenty strážníků, kteří budou u přechodů v blízkosti škol, chce od druhé poloviny roku využít i sousední Liberec. V krajském městě budou dohlížet také na pořádek v centru města, zejména v okolí úřadu práce. Jejich přítomnost by mohla napomoci zamezit konfliktům přímo na úřadech práce. Liberec chce pro tyto účely přijmout čtyři dlouhodobě nezaměstnané.

Veřejně prospěšné práce vytváří úřad práce jako krátkodobé pracovní příležitosti a přispívá na ně maximálně 12 měsíců, v ojedinělých případech až dva roky. "Je třeba si uvědomit, že se jedná o lidi bez pracovních návyků, kteří by také mohli sedět doma nebo na lavičce na náměstí, a k jejich pracovnímu nasazení je potřeba takto přistupovat," uvedl jablonecký primátor Petr Beitl (ODS). "Na druhou stranu ušetří magistrátu měsíčně stovky tisíc korun, které bychom za práce museli zaplatit externím dodavatelům," dodal.

Jablonec má s pracovníky na veřejně prospěšných pracích zkušenosti už deset let. "V současné době jablonecký magistrát v různých režimech zaměstnává 150 lidí," řekl tajemník úřadu Marek Řeháček. V kraji je na veřejně prospěšných pracích přes 1000 lidí. Nejvíce jich je právě v Jablonci, kde pomáhají s úklidem chodníků a silnic, radnice i venkovních prostor školských zařízeních, provádějí také jednoduché údržbové práce a pracují jako recepční v domech zvláštního určení.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, Úřad práce České republiky, Liberec, Petr Beitl, Marek Řeháček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přecházení u škol v Jablonci dohlíží nezaměstnaní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.