Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Z Liberce do Jablonce vyjedou znovu tramvaje až 15. července

Na rekonstruovanou trať z Liberce do Jablonce nad Nisou se tramvaje vrátí až 15. července. Dopravní podnik původně počítal s obnovením provozu už na konci června, výluka se ale protáhne kvůli dokončování oprav v Jablonci a také z důvodu plánované přeložky vysokého napětí v Proseči.

Kvůli přeložce by se stejně musel provoz na trati na přelomu června a července zastavit, řekl generální ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce Luboš Wejnar.

Z Liberce do Vratislavic a Jablonce přestaly jezdit tramvaje loni 15. března. Důvodem byla rekonstrukce čtyř kilometrů tramvajové trati mezi Libercem a Jabloncem. Projekt, který by měl včetně DPH přijít na 286 milionů korun, je největší investicí libereckého dopravního podniku v posledních letech. Provoz na celé trati měl být původně obnoven už na jaře, práce se ale protáhly. Od poloviny dubna tak jezdí tramvaje do Vratislavic, dál do Jablonce zatím stále jezdí autobusy.

Liberec s Jabloncem spojuje tramvajová trať od roku 1955 a modernizaci už potřebovala, naposledy se rekonstruovala v 70. letech. "V Jablonci se práce zkomplikovaly hlavně kvůli opravám opěrné zdi na Brandlu," doplnil technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička. Stavba se tak zřejmě o více než 15 milionů korun prodraží. Dokončení tratě zpozdily také práce na rekonstrukci plynovodu, který ji v Jablonci křižuje. Ani obnovení provozu ale nebude podle Lavičky znamenat konec stavebních prací. Bude třeba dokončit chodníky a přístupovou komunikace od Brandlu k vlakovému nádraží.

Tramvajová trať z Liberce do Jablonce je nejdelší meziměstskou tratí v Česku, denně přepraví zhruba 11 tisíc cestujících. Od roku 2008 je trať modernizována, opravený je šestikilometrový úsek z centra Liberce až k výhybně ve Vratislavicích. Díky modernizaci je většina z opravené části dvojkolejná - provoz je díky tomu rychlejší a bezpečnější. Nyní stavbaři rekonstruují kilometrový úsek od zastávky Měnírna k Brandlu u Jablonce a také konečnou v Jablonci. Za přispění EU se do tratě investovalo bezmála 700 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky Jablonec nad Nisou, Liberec, dopravní společnost, Proseč, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, tramvajová dráha, Brandl, Evropská unie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce do Jablonce vyjedou znovu tramvaje až 15. července  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.