Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Do opravy poničených silnic může jít více než miliarda korun

Liberecký kraj má šanci získat z evropských fondů v novém programovacím období 1,3 miliardy korun na opravy svých silnic druhých a třetích tříd. Už teď kraj připravuje 13 projektů dohromady za 2,2 miliardy korun, na něž chce žádat dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

První výzva by podle informací z ministerstva pro místní rozvoj měla být už v srpnu, chceme být připraveni, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (STAN).

Už v příštím roce by kraj chtěl zahájit první tři akce dohromady za 120 milionů korun. "Rádi bychom v příštím roce zahájili třeba realizaci nových okružních křižovatek a chodníků v Bořkovské ulici a také rekonstrukci silnice z Oken na hranice kraje na Kokořínsko, která je v opravdu špatném stavu," uvedl Půta. V přípravě jsou také opravy silnic druhých tříd v Jablonném v Podještědí, z Mimoně na hranice kraje nebo z Turnova na okraj regionu. Opravit by chtěl kraj i silnici z Roprachtic do Kořenova, z Jilemnice na Košťálov a dál do Ploužice nebo z Doks na Dubou.

Už teď je podle Půty jasné, že v novém programovacím období bude k dispozici méně peněz než v tom minulém. "Bude to zhruba polovina," uvedl hejtman. Doufá proto, že i v dalším období budou pro kraje další peníze k dispozici také ve Státním fondu dopravní infrastruktury. V letošním roce odtud Liberecký kraj získal 200 milionů korun. "Akce na něž se v IROPu nedostane bychom rádi uplatnili právě ve státním fondu dopravní infrastruktury," dodal.

Liberecký kraj vlastní 2076 kilometrů silnic druhých a třetích tříd, což představuje 86 procent cest na jeho území. Navzdory miliardovým investicím z posledních let je 51 procent krajských silnic v nevyhovujícím či havarijním stavu. Ve výborném stavu je jen 165 kilometrů, což představuje sotva osm procent krajských komunikací. Hlavním důvodem špatného stavu jsou povodně z let 2010 a 2013, které na silnicích v regionu způsobily škody za více než 2,5 miliardy korun.

V posledních dvou letech zamířily do krajské silniční sítě zhruba dvě miliardy korun a další 1,421 miliardy je v rozpočtu na letošní rok. Z analýzy stavu silnic však vyplývá, že by do kompletní obnovy krajských komunikací bylo třeba v nejbližších deseti letech investovat nejméně 3,7 miliardy. "To ale nezahrnuje přípravu projektů, ani opravy mostů a další stavby. Abychom všechny silnice dostali do výborného stavu, potřebovali bychom nejméně šest miliard," dodal Půta.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, oprava, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Státní fond dopravní infrastruktury, CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, Jablonné v Podještědí, Mimoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do opravy poničených silnic může jít více než miliarda korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.