Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pondělí 23. září 2024  |  Svátek má Berta
Bez reklam

Policisté odměňovali cyklisty. Některé nealkem, jiné pokutou

Na teploměru třicítky, před vámi deset kilometrů lesní cestou. Proč si nedat pár vychlazených kousků, když jste jen na kole? Podobně přemýšlí podle všeho nejeden cyklista. Jen za letošní rok havarovalo v Libereckém kraji deset opilých cyklistů. Právě z tohoto důvodu se ve středu odpoledne zaměřili policisté na ně při akci „Řídím, piju nealko pivo“.

Kdo v Bedřichově usedl za řídítka pod vlivem alkoholu, je po dnešku lehčí o pár tisícovek. Ostatní cyklisté dostali na cestu nealko pivo, reflexní prvky nebo třeba jednorázový test na přítomnost alkoholu. „Během jedné hodiny policisté zastavili zhruba desítku cyklistů, jeden z nich měl zkoušku na alkohol pozitivní,“ shrnula mluvčí policie Vlasta Suchánková.

Přítomnost televizních kamer a fotoaparátů novinářů nejspíš netěšila cyklistu, který zhruba hodinu po poledni nadýchal něco málo přes jednu desetinu promile alkoholu. „Vím, že bych neměl, nicméně pohybuji se v lesích a myslím si, že tu nehrozí žádné akutní nebezpečí,“ posteskl si cyklista. Ten se nemusí bát o svůj řidičský průkaz ani o body. Dnešní projížďka ho ale vyjde pěkně draze.

„Pokud cyklista nedýchá do jedné promile, pak mu hrozí ve správním řízení pokuta 2500 korun až 20 tisíc korun. Pokud je to nad jednu promile, je pokuta 25 tisíc korun až 50 tisíc korun. Cyklistům nezabíráme řidičské oprávnění ani jim nezakazujeme řízení motorových vozidel,“ potvrdila mluvčí.

Podle policejních statistik od začátku roku havarovalo zhruba sedmdesát cyklistů na území Libereckého kraje. Pět z nich se těžce zranilo. Riziko nehody přitom alkohol pouze zvyšuje. Cyklisté ke všemu patří mezi nejzranitelnější účastníky provozu, jelikož nejsou chráněni žádnou karoserií.

Odhaduje se, že v českých domácnostech je na 4 miliony jízdních kol. V současné době se u nás cyklistika podílí nemalými sedmi procenty na celkových přepravních výkonech, do roku 2020 se tento podíl zvýší až na celou jednu desetinu.

Štítky cyklista, alkohol, Liberecký kraj, Bedřichov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté odměňovali cyklisty. Některé nealkem, jiné pokutou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.