Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Oprava silnice v Desné a mostu v Návarově stála přes 33 milionů

U Tanvaldu skončila obnova dvou krajských silničních úseků, které často využívají turisté. Oprava silnice v Desné a mostu v Návarově stála přes 33 milionů korun, většina nákladů se platila z evropské dotace. Novinářům to dnes při slavnostním otevření řekla mluvčí Libereckého kraje Markéta Dědková.

V Desné stavbaři opravovali dvoukilometrový úsek silnice II. třídy, který vede od křižovatky s mezinárodní silnicí I/10 směrem k lyžařskému areálu Černá Říčka. "V krátké době jde o otevření další silnice vedoucí do oblíbené oblasti Jizerských hor, koncem června jsme otevřeli komunikaci z Kořenova do Horního Polubného," uvedl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj).

Náměstek hejtmana a bývalý dlouholetý starosta Desné Marek Pieter (Starostové) silnici považuje za důležitou pro cestovní ruch, spojuje lyžařský areál, vodní nádrž Souš a Frýdlantsko s Tanvaldskem. "Je populární i mezi cyklisty, pro které nebyla místy již bezpečná," uvedl Pieter. Silnice v Desné byla ve špatném, místy až v havarijním stavu. "Byla porušena hloubkovou korozí, trhlinami a výtluky opravovanými asfaltovou směsí," uvedl Mastník.

Silnice se naposledy opravovala před 30 lety. Při rekonstrukci za bezmála 23 milionů korun dělníci opravili i dva mosty v Schindlerově ulici v Desné.

Nutná už byla i obnova mostu přes řeku Kamenici v Návarově, jež stála 10,5 milionu korun. Původní provizorní most v osadě patřící pod Zlatou Olešnici byl po více než 60 letech používání v havarijním stavu. Dělníci dožilý dřevěný most zbourali a místo něj postavili ocelobetonový, který je širší, a umožňuje tak obousměrný provoz. Práce urychlila mírná zima a v režimu předčasného užívání mohou motoristé most využívat už od začátku července. "Jsme rádi, že se most podařilo zprovoznit před letní sezonou. Údolí divoké řeky Kamenice pod zříceninou návarovského hradu a krásná okolní příroda je častým cílem turistů a výletníků," řekl Mastník.

Liberecký kraj letos vydá zejména díky dotacím do svých silnic rekordních 1,42 miliardy korun. Nejvíce budou stát opravy posledních úseků silnic poškozených povodní v roce 2010 v Nové Vsi, Mníšku, Chrastavě, Raspenavě a Bílém Potoce pod Smrkem, které jsou dohromady za 450 milionů korun.

Zdroj: ČTK

Štítky silnice, Desná, Tanvald, Liberecký kraj, Vladimír Mastník, Marek Pieter, Starostové pro Liberecký kraj, Starostové a nezávislí, Jizerské hory, Černá Říčka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava silnice v Desné a mostu v Návarově stála přes 33 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.