Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Boveraclub začne stavět repliku první liberecké tramvaje

Parta nadšenců začne stavět repliku první liberecké tramvaje z roku 1897. Dochovalo se z ní jen torzo vozové skříně. Repliku osadí na podvozek z roku 1898, který spolek získal před několika lety z bavorského Augsburgu. Novinářům to dnes řekl Tomáš Krebs z libereckého Boveraclubu.

"Patřil k podobnému vozu, jaký tehdy jezdil v Liberci. Pojezd je i s trakčními motory a elektrickou výzbrojí včetně kontroléru," uvedl Krebs. Podle něj si podvozek v sobotu převezli na dílnu. Nejprve ho začnou rozebírat, aby věděli, co vše je potřeba opravit nebo vyměnit. "Budeme z něj demontovat i věci, které do něj nepatří. Sloužil totiž i jako sněžný pluh. Poslední zaznamenanou opravu má z roku 1978," řekl Krebs.

Z prvních elektrických tramvají, které v Liberci začaly na konci 19. století jezdit, má Boveraclub jen torzo jednoho vozu. Získal ho před šesti lety. Dřevěná vozová skříň stála několik desetiletí na zahradě jednoho domu v Pavlovicích. "Použít už nelze, možná jen pár prvků," uvedl Krbes. Nadšencům ale poslouží jako předloha pro výrobu nové vozové skříně.

Provoz elektrické pouliční dráhy byl v Liberci slavnostně zahájen 25. srpna 1897, elektrické tramvaje měly v té době jen v Praze a Teplicích. Provoz v Liberci zajišťovalo osm tramvají, v jednom voze bylo 16 míst k sezení a 13 k stání. Tramvaje byly po I. světové válce přestavěné na vlečné vozy, některé se v provozu udržely až do poloviny 60. let.

Nadšenci z libereckého Boveraclubu se renovaci tramvají věnují už od konce 80. let minulého století. Jejich zatím posledním úspěšným počinem je renovace vlečného osobního vozu z roku 1932. Na jeho opravě strávili členové klubu téměř 4000 hodin. "Pracovali zdarma. Náklady na materiál a práce, co jsme si museli objednat, byly asi 800.000 korun," uvedl již dříve Krebs. Ani renovace nejstarší liberecké tramvaje se neobejde bez sponzorů nebo grantů. "Zatím nedokážeme odhadnout, kolik budeme potřebovat," uvedl Krebs. Řádově se bude jednat o statisíce až miliony korun. Zájemci mohou přispět už nyní na sbírkové konto 220 028 3753/2010.

Historickými tramvajemi se mohou lidé v Liberci svézt při zvláštních příležitostech, jezdí hlavně o státních svátcích. Za rok to je 30 až 40 akcí, při jedné se s nimi sveze i několik set lidí. Boveraclub má pro zvláštní jízdy k dispozici pět vozů, nejstarší je Bovera z roku 1929.

Zdroj: ČTK

Štítky Liberec, Augsburg, renovace, Boveraclub, Praha, Pavlovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boveraclub začne stavět repliku první liberecké tramvaje  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.