Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

MHD od dnešního dne propojuje Bedřichov a Liberec

Liberecké městské autobusy jezdí od neděle 30. srpna do Bedřichova na Jablonecku. V pracovních dnech pojede osmkrát denně do jizerskohorské obce autobusová linka číslo 18. Je to zřejmě největší změna, kterou jízdní řády v Liberci se zahájením nového školního roku přinesou.

Po lepším spojení už několik let volali obyvatelé Bedřichova, kteří do Liberce jezdí do školy či za prací. Zájem o něj byl ale i mezi Liberečany, kteří jezdí do Bedřichova v zimě na běžky a od jara do podzimu na kolo nebo pěší výlety. Přímých spojů bylo ale málo, a často tak museli lidé cestovat do Liberce složitě oklikou přes Jablonec. V souvislosti s prodloužením linky 18 se přesune i její stanoviště na terminálu Městské hromadné dopravy v centru Liberce. Nově budou autobusy odjíždět ze zastávky příměstských linek v Malé Moskevské proti Obchodnímu domu Balon.

Do dnešního dne zajížděla v pracovní dny do Bedřichova jen čtveřice přímých spojů ČSAD z Liberce, několik dalších jezdí z Rychnova přes Jablonec nad Nisou. Prodloužení linky tak ocení nejen turisté a v zimě lyžaři, ale také místní. Doprava do Liberce za prací nebo do školy pro ně bude jednodušší.

Liberecký dopravní podnik chtěl původně zahájit provoz do Bedřichova už na začátku prázdnin. "Změna ale přišla pozdě, a tak ji už nebylo možné zapracovat do změny jízdních řádů," řekl již dříve Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Zvažovalo se i zahájení provozu až s novým jízdním řádem, který začne platit od 13. prosince. Ani s tím ale Korid LK nesouhlasil. "Řidiči se musí s trasou dobře seznámit, v zimě to bude náročnější," vysvětlil Hruboň.

Jízdné na prodloužené lince 18 se bude řídit pravidly integrovaného dopravního systému IDOL. S běžnou jízdenkou liberecké městské dopravy lze dojet až na Českou Chalupu, pokud chce cestující až do Bedřichova, musí si připlatit. Základní jízdenka placená z elektronické karty Opuscard přijde na 23 korun, za papírovou zaplatí cestující o tři koruny víc. "Na lince do Bedřichova bude možné použít i SMS jízdenku za 31 korun jako na lince 11 do Jablonce," dodal ředitel dopravního podniku Luboš Wejnar. Třicetidenní předplatné pro celou síť MHD Liberec s cestou do Bedřichova vyjde cestujícího na 690 korun za čtvrtletní zaplatí 1863 Kč.

Konec prázdnin přinesl podle Poršové také změny názvů zastávek na tramvajových linkách 5 a 11 do Vratislavic a Jablonce nad Nisou, na autobusové lince 15, kterou nejvíce využívají studenti Technické univerzity Liberec, a na lince 59. Nová autobusová linka 39, která od května do konce září jezdí z centra města do Sportovního areálu Vesec, bude od soboty 5. září nově zastavovat v zastávce Vesec-U Střediska. Stěhování čeká také stanoviště linky 53, která se na terminálu MHD přesune podobně jako linka 18 do Malé Moskevské.

S využitím ČTK

Štítky Bedřichov, Liberec, městská hromadná doprava, jízdní řád, Jablonec nad Nisou, okres Jablonec nad Nisou, ČSAD, Technická univerzita v Liberci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD od dnešního dne propojuje Bedřichov a Liberec  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.