Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Frýdlant má MHD. Mikrobus bude křižovat město dvakrát denně

Frýdlant dnes zažívá historický okamžik. Poslední prázdninový den začala ve městě jezdit městská doprava. Zeleným mikrobusem se svezlo během první jízdy 12 lidí. Služba má sloužit především starším lidem, kteří se snáz dostanou z jednoho konce města na druhý. Cestující sváží z odlehlejších částí jako je Větrov nebo Údolí. Jezdí dvakrát denně.

„Jsem moc rád, že se podařilo tuhle linku zprovoznit. Mluví se o ní už od dob, kdy jsem chodil do měšťanky. A to je mi 65 let,“ říká s úsměvem jeden z prvních cestujících, František Válek. On sám bude autobusem jezdit minimálně dvakrát týdně, především z města domů. Bydlí totiž poblíž hřbitova, kam vede z centra strmá a dlouhá cesta.

Město Frýdlant o zřízení linky uvažovalo už dříve, uvést do života se jí ale podařilo až teď. Důvody vysvětluje místostarosta města Jiří Stodůlka: „Až doposud nebylo možné ji zrealizovat, protože k dispozici byly jen velké autobusy, které se do některých okrajových částí města nebyly schopny dostat. Teď má však ČSAD nový malý autobus, který to zvládne.“

Zkušební provoz bude trvat čtvrt roku a podle vedení města se mají měsíční náklady pohybovat kolem 16 tisíc korun. Ty bude hradit město ze svého rozpočtu. „Pokud o linku bude u veřejnosti zájem, budeme od příštího roku prosazovat její zařazení do veřejné integrované dopravy Libereckého kraje,“ ujistil Jiří Stodůlka.

Mikrobus, který dnes poprvé vyrazil do ulic města, pojme celkem 37 lidí. „Je i bezbariérový s plošinou na invalidní vozík a vejdou se do něj až čtyři kočárky najednou. Pro autobusovou dopravu po městě je ideální,“ podotkl řidič autobusu Lubomír Erban. Jak dodal, jízdné je v současné době jednotné, 10 korun.

Štítky Frýdlant, Větrov, Jiří Stodůlka, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant má MHD. Mikrobus bude křižovat město dvakrát denně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.