Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Dopravní podnik otevřel své brány veřejnosti

Tisíce lidí zamířily v sobotu do vozoven a dílen libereckého dopravního podniku. Den otevřených dveří, který tu každoročně pořádají, jim nabídl nahlédnutí tam, kam se běžný cestující jinak nepodívá. Například do dílen, kde dopravní podnik modernizuje staré tramvaje T3 na nízkopodlažní.

"Na jedné tramvaji nám to ušetří milion a půl oproti tomu, kdybychom si to nechali dělat na zakázku," poznamenal ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou Luboš Wejnar. Pozornost návštěvníků vzbuzovaly hlavně moderní liberecké autobusy, v nichž lidem dovolili výjimečně usednout za volant a vyzkoušet si obsluhu interaktivních částí vozu, klakson nebo zavírání dvěří. Zejména tlačítko klaksonu se po celou dobu akce těšilo neklesající popularitě u dětí.

Ke dni otevřených dveří se tradičně připojují i další organizace pracující v dopravě. Letos to byly například České dráhy, které zapůjčily nejmodernější vůz své flotily v Libereckém kraji - Stadler. S ním se jinak mohou cestující svézt na trati Liberec - Jablonec - Tanvald - Desná. "Od letošního prosince bude Stadler jezdit ve třicetiminutovém taktu, čemuž přizpůsobíme i naše přestupní vazby v Jablonci nad Nisou," poznamenal Luboš Wejnar.

Den otevřených dveří nejen bavil, ale i poučoval. Tým bezpečnosti Besip kupříkladu vysvětloval lidem nepříliš známá fakta ze silničního provozu. Asi největší překvapení bylo pro návštěvníky zjištění, že tramvaj má na přechodu pro chodce přednost. Velkou pozornost budily také staré tramvaje, které má v péčí Boveraclub. Nadšenci se pochlubili podvozkem úplně první liberecké tramvaje. Jeho dezolátní stav pouze potvrdil domněnku, že než tramvaj vyjede opravená na koleje, čeká Boveraclub ještě mnoho let tvrdé práce.

Závěr dne obsatarala spanilá jídza veteránů, které mohli lidé během celého odpoledne obdivovat. Den otevřených dvěří dopravního podniku se každoročně pořádá v rámci Týdne mobility a přímo navazuje na Slavnosti Ještědu.

Napsal Tadeáš Turnovský

Štítky dopravní společnost, den otevřených dveří, Jablonec nad Nisou, Liberec, České dráhy, Liberecký kraj, Tanvald, Desná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravní podnik otevřel své brány veřejnosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.