Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Silničáři očekávají sněžení. Silnice kolem přehrady Souš se proto uzavřela

Silnice 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách se od soboty uzavřela pro dopravu. Kvůli ochraně zdroje pitné vody se silnice uzavírá vždy s prvním sněhem. I když zatím nesněží a teploty v Libereckém kraji se i v noci drží nad nulou, rozhodli silničáři o jejím uzavření na základě předpovědi meteorologů.

Silnice kolem Souše je frekventovanou spojnicí z Frýdlantského výběžku přes Jizerské hory, vede ale po hrázi nádrže, která slouží jako zdroj pitné vody pro Liberecko a Jablonecko. Letos se uzavírá dříve než loni, kdy mohla díky teplému počasí zůstat průjezdná až do 8. prosince, znovu otevřena byla 1. května. Silnice kolem Souše je jednou z mála komunikací druhé třídy v Libereckém kraji, které se v zimě neudržují.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu velmi náročná. Celkově mají krajští silničáři na starosti 2081 kilometrů krajských silnic druhých a třetích tříd. V průměru stojí jejich údržba kraj každou zimu kolem 130 milionů korun. Zcela bez údržby zůstane jen 71 kilometrů silnic, jde většinou o málo využívané silnice třetí třídy, po nichž nejezdí veřejná doprava. 

Solit se bude letos zhruba 662 kilometrů komunikací, 1271 kilometrů budou silničáři sypat drtí nebo pískem. Na 11 úsecích hlavně v Krkonoších a Jizerských horách je povinná zimní výbava. "Došlo k rozšíření chemického posypu na pomezí Turnovska a Českodubska, jedná se o silnice v celkové délce necelých 30 kilometrů. Snahou této změny bylo zkvalitnění dopravní obslužnosti," dodal krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj).

Přehled úseků se značkami "zimní výbava" v Libereckém kraji

Rokytnice nad Jizerou - Vítkovice
Vítkovice - Horní Mísečky
Jestřabí v Krkonoších - Rezek
Dolní Štěpanice - Benecko-Mrklov
Buřany - Františkov
Dolní Kořenov - Horní Polubný
Kořenov - Jizerka
Josefův Důl - Hrabětice
Bílý Potok - Smědava
Desná
Mníšek - Raspenava

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky silnice, Liberecký kraj, Jizerské hory, Souš (Králický Sněžník), okres Jablonec nad Nisou, Frýdlantský výběžek, Vladimír Mastník, Kořenov, Vítkovice, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři očekávají sněžení. Silnice kolem přehrady Souš se proto uzavřela  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.