Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

U Chrastavy skončila oprava silnice. Nová Ves už není odříznutá od okolních obcí

U Chrastavy skončila oprava krajské silnice druhé třídy poškozené při záplavách 2010. Náklady na II. etapu si vyžádaly 173 milionů korun.

Práce ale ještě zcela neskončily. S omezením musí motoristé počítat v Nové Vsi, kde se místy jezdí jedním pruhem. Pracuje se na výstavbě chodníků, které budou podél komunikace přes celou obec. "Získali jsme na ně dotaci. Hotové budou v květnu příštího roku," uvedla starostka obce Renata Hajnová. Za sedm milionů podle ní vybudují zhruba čtyři kilometry chodníků.

Opravená silnice je v obci se 700 obyvateli nejdůležitější komunikací. "Je to naše jediné spojení s Chrastavou, Libercem, Frýdlantem a okolními obcemi," uvedla starostka. Rozbitá komunikace byla po záplavách opravená jen provizorně, navíc se po ní nedalo dostat od Nové Vsi k silnici první třídy 13 v Mníšku. Uplynulých pět let tak vedly objízdné trasy po místních komunikacích. "Dokázali jsme to. Za to patří dík občanům, že měli takovou trpělivost a vydrželi to," ocenila starostka.

Silnice 592 patří mezi páteřní na Liberecku. Vede z Osečné přes Kryštofovo Údolí a Chrastavu do Mníšku, kde se napojuje na silnici 13 ve směru na Frýdlant a Liberec. V roce 2010 patřila mezi nejvíce poškozené při záplavách, opravy byly rozdělené do dvou etap. V první se rekonstruoval úsek od Kryštofova údolí k Chrastavě za více než 200 milionů, od loňska se pracovalo v Andělské hoře, části Chrastavy a Nové Vsi. Nové jsou na sedmi kilometrech povrchy, dělníci opravili také dva mosty a nově postavili dva mosty a 13 opěrných a zárubních zdí.

Otevření silnice je poslední dokončenou stavbou po povodni ze srpna 2010, která zasáhla více než polovinu území Libereckého kraje a vyžádala si pět lidských životů. Jen na krajských silnicích II. a III. tříd přesáhly škody dvě miliardy korun, zásadně poškozeno bylo 15 úseků silnic a asi třetina z 666 krajských mostů.

Liberecký kraj dal letos do rekonstrukcí komunikací díky evropským a státním dotacím 1,22 miliardy korun, zhruba polovina šla do dokončení oprav po povodních. Většina letošních oprav už skončila, z 66 akcí zbývá dokončit sedm. Podaří se opravit bezmála 60 kilometrů silnic a deset mostů. "Letošní rok byl z pohledu silničních staveb vydatný," uvedl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Na celkový stav krajských komunikací to ale nebude mít velký vliv. Liberecký kraj vlastní 2076 kilometrů silnic nižších tříd, v nevyhovujícím či havarijním stavu bylo na začátku roku 51 procent komunikací. "Kdybychom měli každý rok miliardu korun k dispozici, tak věřím, že by silniční síť výrazně pookřála. Tato jednorázová dotace je výborná, ale pokud to nebude soustavný přísun, tak je to bohužel příliš málo," dodal Růžička. Kraj zatím plánuje, že příští rok vydá na silnice ze svého rozpočtu skoro 100 milionů, další peníze se pokusí získat z dotací.

Autoři | Foto Emil Henry Huber

Štítky silnice, Chrastava, oprava, povodeň, Liberecký kraj, Nová Ves, Liberec, Frýdlant, Mníšek nad Hnilcom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Chrastavy skončila oprava silnice. Nová Ves už není odříznutá od okolních obcí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.