Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Nový jízdní řád od neděle zrychlí vlaky z Liberce na Tanvald

S novým jízdním řádem se má od neděle 13. prosince zlepšit a zrychlit železniční spojení z Liberce směrem na Jablonec nad Nisou a Tanvald. Vlaky tam budou ve špičkách jezdit každých 30 minut, v ostatních časech po hodině. Víc bude přímých vlaků z Liberce přes Tanvald až do Desné či Harrachova, nově budou zavedeny přímé vozy z Plavů do Liberce. Novináře o tom dnes informoval Otto Pospíšil, zástupce ředitele společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

Trať z Liberce na Harrachov prošla v posledních dvou letech modernizací za více než miliardu korun, díky tomu je možné vlaky na trati od neděle zrychlit. "Dojte také k obnovení zastavování v zastávkách mezi Jabloncem a Libercem, kde všechny vlaky budou na znamení zastavovat ve všech stanicích a zastávkách. Navíc bude od nových jízdních řádů obnovena i zastávka Nová Ves nad Nisou, kde ale vlaky budou zastavovat zatím jen každé dvě hodiny, respektive každou hodinu ve špičce ráno do Liberce a odpoledne z Liberce," dodal Pospíšil.

V návaznosti na zlepšení železničního spojení se změní i navazující autobusové spoje. V pracovní dny budou jezdit nové přímé autobusy z Nové Vsi do Tanvaldu, vybrané spoje pojedou novou trasou přes Smržovku - Horní Ves. Na trase vzniknou podle Pospíšila i čtyři nové zastávky - na Lidickém náměstí, u školy, v Horní Vsi a nedaleko pramene Nisy poblíž průmyslové zóny. Nově se autobusových spojů dočkají také obyvatelé Bohdalovic u Velkých Hamrů, zlepší se i provoz linky v Harrachově. Ta bude každou hodinu zajišťovat spojení z nádraží do centra, na Rýžoviště a zpět.

Liberecký kraj objednává v posledních letech veřejnou dopravu na stabilní úrovni. Autobusoví dopravci najezdí kolem 13,5 milionu kilometrů, dopravci na železnici téměř čtyři miliony kilometrů a další milion kilometrů představuje tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. V letošním roce stálo zajištění veřejné dopravy zhruba 622 milionů korun. Zhruba 497 milionů dal kraj ze svého, dalších 94 milionů přidal stát na zajištění regionálních vlaků. Zhruba 25 miliony přispěly obce a téměř šest milionů představuje příspěvek zaměstnavatelů. Podobná částka bude připravena i pro příští rok.

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberec, Tanvald, jízdní řád, Jablonec nad Nisou, Harrachov, Liberecký kraj, Desná, Horní Ves, Nová Ves nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový jízdní řád od neděle zrychlí vlaky z Liberce na Tanvald  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.