Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Evropský unikát. Dopravní podnik nechal vystříkat kabiny tramvají nanočásticemi ničícími viry

Unikátní nástřik nanočástic zkouší od neděle liberecký dopravní podnik. Kabiny pětapadesáti tramvají nechal vystříkat vrstvou částic oxidu titaničitého a stříbra. Jeden takový nástřik dokáže fungovat až dva roky a sníží bakterie, viry, plísně, mikroprach, zápach a chemické látky uvolňované do prostředí až o devadesát procent. Dopravní podnik je tak evropským unikátem. Podobný nástřik se používá především v nemocnicích, v městské hromadné našel uplatnění zatím jen jednou.

„Dělali jsme aplikace už v nemocnicích na Slovensku, na operačních i porodních sálech, ale také v kabině pro hokejový klub v Žilině. V MHD proběhly testy zatím jen v maďarské Budapešti,“ řekl pro televizi RTM+ Miroslav Ondruš, jednatel výrobce sterilizační látky.

Dopravní podnik si od aplikace látky slibuje mimo jiné snížení počtu nemocných řidičů právě v období, kdy řádí chřipkové epidemie. „Dalším důvodem k zajištění nástřiku je jeho funkčnost a dezinfekční účinnost. Slouží ke snadnějšímu udržování čistoty v kabině řidiče a v neposlední řadě slouží k lepším výsledkům při namátkových kontrolách ze strany hygienické služby,“ dodala mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Cena takového nástřiku přitom není nějak vysoká. Dopravní podnik za vystříkání každé kabiny tramvaje zaplatil méně než tisíc korun. Velkou výhodou Nanosterile, jak se vrstva nazývá, je životnost, která je až dva roky. V místech častého dotyku, jako třeba na madlech a držadlech, vydrží zhruba půl roku.

"Kabina řidiče se musí nejdříve vyčistit, až potom se provádí nástřik," popsal postup Vojtěch Balvín. Právě on nástřik v pěti desítkách libereckých tramvají prováděl. Nástřik podle něho nemá žádný zápach a po několika minutách na všech materiálech vyschne a řidič nijak nepozná jeho přítomnost.

Ještě předtím, než nechal dopravní podnik vrstvou nanočástic vystříkat všechny kabiny řidičů, otestoval si směs oxidu titaničitého a stříbra v jedné z tramvají. Na přístrojové desce se podařilo po třiatřiceti dnech naměřit o více než 90 procent méně bakterií než před nástřikem.

Štítky dopravní společnost, Miroslav Ondruš, Slovensko, Budapešť, Žilina, virus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Škoda, že nejdou postříkat všechna madla v tramvajích i autobusech. Možná by se snížila nemocnost i cestujících.

Středa, 3. února 2016, 10:19Odpovědět

Evropský unikát. Dopravní podnik nechal vystříkat kabiny tramvají nanočásticemi ničícími viry  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.