Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Více než třetina krajských silnic je v havarijním stavu, pomalu se ale zlepšují

Více než třetina krajských silnic druhých a třetích tříd zůstává v havarijním stavu. To je nepříliš lichotivá bilance, kterou se vedení Libereckého kraje snaží pomalu měnit k lepšímu. Za poslední tři roky padlo na opravy krajských silnic více než 3,2 miliardy korun, třetina zmírnila povodňové škody.

„U silnic třetí třídy je menší zlepšení, stále máme 37 procent v havarijním stavu a 13 procent v nevyhovujícím stavu. K výraznému zlepšení došlo u silnic druhé třídy, kde je zlepšení markantní,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Mastník (SLK) a dodal: „Pokud chceme udržet stav silnic takový, jako je teď, musíme do nich dát každý rok minimálně půl miliardy korun, abychom udrželi současný stav a bylo nepatrné zlepšení. Nejde jen o povrchy, ale také odvodnění a propustky. Sousta věcí není vidět.“

Liberecký kraj vlastní 2075 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, což představuje 86 procent komunikací na jeho území. V loňském roce do krajské silniční sítě investoval nejvíce v historii krajů. "Byly to prostředky do dokončení obnov úseků silnic poškozených povodněmi v roce 2010, do kompletních rekonstrukcí silnic, včetně všech konstrukcí vozovek, rekonstrukcí odvodnění, zdí, mostů a propustků, v menší míře samostatně do silničních objektů, které se do stavu povrchu neprojeví, ale bez jejich opravy by nebylo možné v budoucnu realizovat výměnu povrchu vozovky,“ dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Letos kraj počítá s půlmiliardovou investicí do komunikací. "Za klíčový považuji letos začátek projektu od zámku Frýdlant po zámek Czocha, který by měl vyřešit hlavní dopravní trasy na Frýdlantsku," řekl Půta. V rámci česko-polského projektu chce kraj opravit a rozšířit zhruba 24 kilometrů silnic nižších tříd ve Frýdlantském výběžku. Se stavbou by se mělo začít letos na podzim.

Foto pixabay.com

Štítky silnice, Liberecký kraj, Starostové pro Liberecký kraj, Vladimír Mastník, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než třetina krajských silnic je v havarijním stavu, pomalu se ale zlepšují  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.