Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stavba nové silnice mezi Libercem a Jabloncem je údajně v ohrožení

Stavba nové spojnice Liberce a Jablonce nad Nisou je v ohrožení. Alespoň to tvrdí TOP 09, podle které by stavbu 2,5 kilometru dlouhého úseku mezi Kunraticemi a Jabloncem mohla zastavit nečinnost vlády poté, co byla upozorněna na nesoulad s evropským právem, respektive neřešení problematiky EIA. Ředitelství silnic a dálnice ale jakékoliv pochyby vyvrací.

„Vláda České republiky svou dlouhodobou nečinností způsobila, že mnoho významných staveb komunikací se dostalo do vážného ohrožení – a to včetně významného propojení Liberce a Jablonce nad Nisou. Jen před pár dny ministr dopravy spolu s dalšími poklepával základní kámen komunikace. Že k ní nakonec ale v řádném termínu dojít vůbec nemusí, již neřekl," varuje poslanec Václav Horáček (TOP 09).

Podle něho je možné, že tato stavba bude spolu s dalšími více než 104 dopravními stavbami v celkové hodnotě 130 miliard korun zastavena. Důvodem má být neřešení problematiky EIA, na který byla Česká republika upozorněna již v roce 2013. Od té doby ale podle něho problém neřešila. A co si představit pod zkratkou EIA? Jedná se o označení pro studii, jejíž cílem je získat představu o výsledném vlivu stavby na životní prostředí a vyhodnocení, zda je z tohoto ohledu vhodné ji realizovat.

Jak poslanec Václav Horáček dodává, jedinou cestou bylo vyjednat v Bruselu výjimku pro dříve zpracované dokumentace, aby Česko mohlo i po schválení nového zákona i EIA pokračovat ve výstavbě. „To se ale nestalo, výjimku nikdo nevyjednal a důsledkem jsou již zastavené projekty a další ve vážném ohrožení, že je potká stejný osud. Včetně Kunratické," vysvětluje Horáček.

To si ale nemyslí Ředitelství silnic a dálnic. Stavba silnice byla podle ředitelství zahájena před účinností zákona v únoru 2015, kdy bylo prostavěno skoro 27 milionů korun. „K datu účinnosti zákona se tedy jedná o stavbu rozestavěnou, které se nové posouzení EIA netýká,“ doplnila mluvčí ředitelství Nina Ledvinová.

Nová spojnice z Liberce přes Kunratice do Jablonce je přeložkou silnice I/14, která dnes vede přes Vratislavice. První studie 7,5 kilometru dlouhého rychlostního spojení Liberce a Jablonce, které by odvedlo tranzitní dopravu mimo zástavbu, vznikla už v roce 1990. Stavba však začala až v roce 2002, protože na náročný projekt dlouho nebyly peníze. Hotovo je pět kilometrů čtyřproudé komunikace, která stála 1,5 miliardy korun. Dál bude silnice jen dvouproudá s třetím pruhem ve stoupání. "V současné době je tady dopravní intenzita okolo 10 tisíc vozidel za 24 hodin, výhledová intenzita je okolo 12 tisíc vozidel," doplnil ředitel libereckého závodu ŘSD Josef Jeníček. První auta by po nové silnici měla projet koncem května 2018.

Štítky Jablonec nad Nisou, silnice, Liberec, EIA, Ředitelství silnic a dálnic, TOP 09, Kunratice, Václav Horáček, Česko, Brusel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba nové silnice mezi Libercem a Jabloncem je údajně v ohrožení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.