Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na Máchově jezeře po dvou letech plují výletní lodě i na jaře

Po dvou letech Máchovo jezero na Českolipsku brázdí výletní lodě i na jaře. Loni to nebylo možné kvůli nedostatku vody. V sobotu sice počasí výletníkům nepřálo, protože pršelo, a lodě zůstaly v přístavu, jinak je ale zájem o přepravu značný. Novinářům to řekl ředitel společnosti Regata Máchovo jezero Vladimír Reichert, která na jezeře provozuje lodní dopravu.

"Už loni byl zájem větší oproti letům předchozím. Všechny objednávky jsme ale museli zrušit. Nemohli jsme je splnit," uvedl Reichert. Důvodem byl nedostatek vody. Jezero se muselo vypustit na podzim 2014 kvůli opravě hráze a napouštění trvalo výrazně déle, než se očekávalo. "Loni jsme mohli začít jezdit až 23. července," uvedl ředitel. Firma tím přišla asi o 1,5 milionu korun, což je zhruba 80 procent ročních tržeb z lodní dopravy. "Nikoho jsme nepropustili. Museli jsme si ale vzít úvěry na zimu, aby bylo na výplaty," řekl Reichert. Pokud bude sezona normální, jsou podle něj schopni tyto úvěry letos splatit.

Flotila na Máchově jezeře má čtyři lodě. Hlavní sezona pro ně začne v červenci, kdy budou v každodenním provozu. Zatím se jezdí dvakrát až třikrát denně o sobotách a nedělích a také na objednávky. "Na duben a květen jich mám asi 40, to je pro nás krásné číslo," uvedl Reichert. Největší zájem je o bílomodrou výletní loď Máj, která pojme až 250 pasažérů. "Na ni směřuje nejvíce objednávek. Když je obsazená, stává se dost často, že si zákazník raději změní termín, než aby si vzal jinou loď," řekl ředitel společnosti. Máj je jediný svého druhu, speciálně pro Máchovo jezero byl postaven v roce 1959. Před dvěma lety prošel renovací za pět milionů korun.

Někdejší Velký rybník, o jehož vznik se před 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Historie lodní dopravy na Máchově jezeře sahá do roku 1920, kdy jezero začal brázdit malý dýmající parník Greif. Nejstarší lodí současné flotily je Jarmila alias Marie z roku 1924, která pochází z Hamburku. Naopak nejmladší je Racek vyrobený v Budapešti v roce 1966. Při obvyklém průběhu sezony se některou z výletních lodí sveze zhruba 19 tisíc lidí. Vyhlídková okružní jízda v hlavní sezoně trvá 70 minut, dospělého stojí 90 korun a je na ní sedm zastávek.

Štítky Máchovo jezero, výletní loď, vodní doprava, okres Česká Lípa, Karel IV. Lucemburský, Budapešť, Hamburk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Máchově jezeře po dvou letech plují výletní lodě i na jaře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.