Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Oprava mostu v České Lípě zkomplikuje dopravu na Prahu a Nový Bor

Rekonstrukce mostu na silnici I/9 v České Lípě zkomplikuje dopravu na Prahu a Nový Bor. Už o příštím víkendu bude kvůli demolici mostu pro automobily i pěší zcela uzavřena Moskevská ulice pod ním. Pro auta bude uzavírka pokračovat až do 11. května, další pak motoristy čeká ve druhé polovině května, kdy se od 16. do 25. května bude bourat druhá polovina mostu. Doprava po mostě bude zachována vždy v jednom pruhu a řízena semafory, na silnici tak lze čekat kolony.

Sedmatřicetitisícová Česká Lípa je jedním z mála větších měst, kde není obchvat a tranzitní doprava včetně kamionů projíždí městem. Silnice I/9 od Nového Boru na Prahu patří k nevytíženějším, denně po ní projede kolem 15.000 automobilů. Most nad Moskevskou ulicí, po němž komunikace vede, je ve špatném stavu a opravu nutně potřebuje, připravovala se několik let. Jeho demolice a výstavba nového přijde včetně DPH na zhruba 37 milionů korun. Stavba by podle informací z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) měla skončit nejpozději v polovině příštího roku.

"Rekonstrukce mostu je naprosto nezbytná a významně ovlivní život ve městě. Stanovili jsme si proto několik podmínek, které musí dodavatel i investor stavby respektovat," řekla českolipská starostka Romana Žatecká (ČSSD). Stavební práce se podle ní dotknou zejména Moskevské ulice, kde budou zrušena parkovací místa a chodci budou procházet pod mostem koridorem. Po dobu úplných uzavírek ulice budou chodcům k dispozici autobusy, které zajišťuje investor. Ještě před zahájením rekonstrukce budou také opraveny povrchy v Purkyňově ulici, která poslouží jako objízdná trasa.

Dopravu v České Lípě měl vyřešit obchvat, který se začal stavět už v roce 2008 a letos měl být hotov. V roce 2010 ho ale, stejně jako dalších 11 projektů, zastavil z úsporných důvodů tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné). Hotová je mimoúrovňová křižovatka u Sosnové se silnicí, která končí nedaleko areálu koupaliště v Dubici v České Lípě. Dokončena byla v roce 2011. Navázat by na ni měla další 1,5 kilometru dlouhá etapa od Dubice do Dolní Libchavy, kde by měla stavba končit u silnice II/262 směrem na Stružnici těsně za hranicí České Lípy. Podle odhadů ŘSD začne zřejmě stavba nejdřív v roce 2018.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky Česká Lípa, silnice, Praha, doprava, Nový Bor, Ředitelství silnic a dálnic, Vít Bárta, Romana Žatecká, ČSSD, Věci veřejné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava mostu v České Lípě zkomplikuje dopravu na Prahu a Nový Bor  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.