Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Nový systém umožní sledovat autobusy a vlaky on-line na mobilech a počítačích

Najít nejbližší zastávku, odjezd autobusu a nebo vyhledat zpoždění, jaké právě spoj má. Tak přesně tohle by měl zvládat nový systém pro centrální dispečink dopravy, který má zahájit provoz na podzim. Všechny podrobné informace o vlacích a autobusových spojích v integrované regionální dopravě IDOL budou moci cestující sledovat na mobilech i počítačích.

"Nejprve spustíme zkušební provoz on-line informací pro veřejnost a na podzim bude zahájen zkušební provoz celého dispečerského pracoviště tak, aby od změny jízdních řádů 11. prosince 2016 fungovalo pracoviště již v plnohodnotném provozu,“ vysvětlil krajský radní Vladimír Mastník (SLK).

Systém bude hlavním nástrojem centrálního dispečinku, který by měl zahájit provoz v září. V těchto dnech probíhá testování systému a komunikace mezi vozy a dispečinkem. Právě ta je pro bezchybný provoz nejpodstatnější. GPS ve všech autobusech hlásí systému informace od polohy až po zpoždění.

„V případě zpoždění některého spoje bude automaticky řidič navazujícího spoje nebo osoba řídící drážní dopravu informována o nutnosti vyčkat na přestup cestujících, dispečer bude mít možnost kdykoliv zasáhnout do provozu a řešit všechny mimořádnosti tak, aby se minimalizovaly jejich dopady na cestující veřejnost,“ dodal projektový specialista Pavel Jaško ze společnosti KORID LK, která systém obsluhuje. Dispečer tak jednoduše informuje řidiče pomocí zprávy na palubní přístroj například o tom, že má pár minut počkat na navazujícíspoj nebo třeba, že je před ním nehoda. „Naopak cestující budou moci kromě telefonické linky využívat i on-line informace o jízdě spojů na webu nebo v „chytrém“ mobilním telefonu, kde si vyhledají informace o aktuálních odjezdech, zpoždění nebo nasazení bezbariérových vozidel,“ potvrdil Jaško.

Provoz dispečinku přijde kraj podle odhadů ročně na tři miliony korun. „Přibližně tři čtvrtiny této částky jsou osobní náklady na personální zajištění provozu dispečinku, dále tato částka zahrnuje provoz informačního systému dispečinku, datové přenosy z vozidel a náklady na provoz pracoviště,“ uzavřel Mastník. Dispečink bude podle něho v provozu každý den od čtvrté hodiny ranní do půlnoci.

Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky doprava, Vladimír Mastník, počítač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový systém umožní sledovat autobusy a vlaky on-line na mobilech a počítačích  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.