Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 3. října 2024  |  Svátek má Bohumil
Bez reklam

Z Liberce do Kořenova bude o sobotách jezdit speciální cyklovlak

Kvůli velkému zájmu cyklistů přidal Liberecký kraj o sobotách, kdy je nápor největší, speciální cyklovlak z Liberce do Kořenova. Poprvé vyjede 18. června, jezdit bude o sobotách až do 1. října a České dráhy ho vypraví také o státních svátcích 5. a 6. července a 28. září. Vlak s možností přepravy kol bude vyjíždět z Liberce v 09:05 a z Tanvaldu v 10:08, pojede do Kořenova a bude nabízet 50 míst pro přepravu cyklistů.

Na trati z Liberce do Jizerských hor je k dispozici deset moderních vozů Stadler. "Zejména v sobotu dopoledne jsou na trati všechny, zájem hodně závisí na počasí, když je hezky, často kapacitně nestačí. V extrémních případech máme na jednom vlaku i stovku kol," řekl Pavel Blažek, jednatel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v kraji. Posilový sobotní cyklovlak zajistí České dráhy, nebudou ho podle Blažka tvořit vozy Stadler, ale speciálně upravené vozy řady 015 známé z dřívějších motoráčků.

Cyklovlak do Kořenova nebude jedinou novinkou, kterou pro letošní letní turistickou sezonu Liberecký kraj objednal. Od 25. června bude jezdit přímý vlak z Liberce k Máchovu jezeru do Starých Splavů a Doks. Tyto spoje pojedou po celé prázdniny, vždy o víkendech a svátcích až do 28. srpna. "Přepravovat bude možné i kola," řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). Dopravu bude zajišťovat moderními vozy německý dopravce Vogtlandbahn.

Stejně jako Jizerské hory a Krkonoše i oblast Máchova jezera na Českolipsku je oblíbeným turistickým cílem. Přímé vlakové spojení z krajského města však zatím chybělo. Vlak bude vyjíždět z Liberce v 09:45 a do Doks dorazí v 11:05. Zpět se bude vracet v 16:56 a do Liberce přijede v 18:21. "Vlak nabídne rychlé přímé spojení z Liberce k Máchovu jezeru a také svezení po zajímavé trati přes Kryštofovo Údolí, malebné Podještědí, dále po takzvané žízníkovské spojce, která je dosud využívána výhradně nákladní dopravou, přes Zákupy a Jestřebí do Doks," popsal trasu Mastník.

Autoři | Foto ČD

Štítky Liberec, Kořenov, České dráhy, Liberecký kraj, Tanvald, Pavel Blažek, Jizerské hory, Doksy, Máchovo jezero, Vladimír Mastník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Liberce do Kořenova bude o sobotách jezdit speciální cyklovlak  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.