Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

"Horákovka" se uzavřela, policie se zaměří na řidiče ignorující zákaz vjezdu

Dopravu v Liberci komplikuje ode dneška uzavření frekventované třídy Dr. Milady Horákové. Zhruba 400 metrů dlouhý úsek kolem liberecké teplárny zůstane pro dopravu uzavřený až do konce listopadu včetně křižovatky s Melantrichovou ulicí, která vede na sídliště Dobiášova. Stavbaři tam umožní průjezd jen autobusům městské dopravy.

Přestože je od dnešního rána před křižovatkou zákaz vjezdu, mnozí řidiči ho nerespektovali. Někteří zákazovou značku jen objeli, aby se otočili zpátky, většina ale pokračovala dál do Melantrichovy ulice. "Městská policie se na to bude muset zaměřit," poznamenal vedoucí odboru dopravy libereckého magistrátu Pavel Rychetský. Průjezdná je podle něj jen křižovatka s Čechovou ulicí na opačném konci uzavírky. Z ní se dá jet k zimnímu stadionu a dalším sportovištím nebo k nájezdu na průtah městem.

Silnici kolem teplárny čeká kompletní výměna inženýrských sítí - plynovodu, vodovodu i kanalizace za 28 milionů korun. Práce měly původně začít už v pátek 1. července, magistrát se je ale rozhodl posunout kvůli svátkům. Zahájení stavby totiž provází hlučné bourací práce a ty vyhláška o nedělích a svátcích nedovoluje. Stavba by tak musela čtyři dny stát. "Současně byla zvýšená hustota provozu spojená se zahájením prázdnin, a proto bylo vhodné nechat první týden v červenci komunikaci otevřenou," doplnil náměstek primátora Tomáš Kysela (ANO).

Uzavírka komunikace změnila i trasy některých autobusových linek. "Dotkla se hlavně linek 13, 24, 26, plus samozřejmě linky 20. Ty jsou vedeny po objízdné trase Košickou, Nákladní a dále Čechovou zpátky na původní trasu," řekl dopravní ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Oskar Zappe. Linky 12 do Zeleného údolí se podle něj oprava nedotkla, ta jede po své trase. "Jen jí přibyla po cestě zastávka Melantrichova," dodal Zappe. Po objízdných trasách jezdí kvůli uzavírce také příměstské linky do Českého Dubu, Rychnova u Jablonce nad Nisou, Turnova a linka do Prahy.

Uzavírka třídy Horákové není ale jedinou komplikací, která v Liberci na motoristy čeká. Už od 1. července až do konce listopadu je uzavřen most přes Nisu v Londýnské ulici. Motoristé přijíždějící po silnici 35 od Děčína se tudy nedostanou do centra města, musí sjíždět až před libereckým tunelem nebo za ním. Od soboty také nejezdí tramvaj do Lidových sadů. Kvůli rekonstrukci kolejí na terminálu MHD ve Fügnerově ulici jezdí tramvaje jen pod Ještěd. Od vlakového nádraží do Lidových sadů je nahradily autobusy. Tato výluka skončí 21. srpna.

Kudy jedou autobusy? 

Linky č. 13, 20, 24, 26, 37, 39, 57 a 60 jsou vedeny obousměrně objízdnou trasou ulicemi Košická a Čechova. Zastávka „Babylon" bude náhradní za zastávku „Košická". Zastávka „Melantrichova" nebude po dobu uzavírky těmito linkami obsluhována.

Linka č. 31 je vedena ve směru Průmyslová zóna Jih ulicemi Košická a Nákladní. Zastávka „Babylon" bude náhradní za zastávku „Košická". Zastávka „Melantrichova" nebude linkou obsluhována.

Linka č. 33 je vedena ve směru Průmyslová zóna Jih odklonem přes zastávku „Krejčího"(ve směru Zelené Údolí), „Zelené Údolí" do zastávky „Rochlice" a dále po své trase. V opačném směru je vedena linka po stejné objízdné trase až do zastávky „Ježkova" a dále po své trase. Linkou nebude obsloužena zastávka „Krejčího"(směr Dobiášova), „Dobiášova", „Horní Kopečná", „U Močálu", „Melantrichova", „Čechova" a „Mostecká".

Linka č. 90 je vedena ve směru do Doubí po své trase, v opačném směru je vedena ze zastávky „Čechova" po objízdné trase ulicemi Čechova a Košická do Fügnerovy ulice. Zastávka „Babylon" bude náhradní za zastávku „Košická".

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky Milada Horáková, Liberec, Pavel Rychetský, Centrum Babylon Liberec, Jablonec nad Nisou, ANO 2011, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

"Horákovka" se uzavřela, policie se zaměří na řidiče ignorující zákaz vjezdu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.