Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na silnicích v Libereckém kraji zahynuli v červenci čtyři lidé

Na silnicích v Libereckém kraji zahynuli v první polovině prázdnin čtyři lidé, před rokem jich bylo pět. Policie řešila v červenci 341 dopravních nehod, dalších sedm lidí při nich bylo zraněno těžce a 126 lehce. Ve srovnání s loňským rokem je letošní bilance příznivější. Loni řešila policie v kraji za červenec 366 nehod, 15 lidí bylo zraněno těžce a 131 lehce. Celkem zahynulo v červenci na českých silnicích 60 lidí, což bylo nejméně od roku 1993.

První smrtelná nehoda se v Libereckém kraji udála už o prvním prázdninovém víkendu. Šestačtyřicetiletý cyklista vjel v Jablonném v Podještědí na Liberecku do cesty osobnímu vozu a jeho řidička nedokázala střetu zabránit. Muž na místě zemřel. O týden později zemřel v Kacanovech na Semilsku šestnáctiletý motorkář, když v zatáčce zřejmě nezvládl řízení a narazil do betonového sloupu. Střet dvou automobilů u Dětřichova na Liberecku nepřežil 15. července starší muž, další čtyři lidé byli zraněni. Zatím poslední tragická nehoda se odehrála v závěru července v Janově nad Nisou, kde řidič osobního vozu přehlédl chodkyni. Třiadevadesátiletá žena svým zraněním v nemocnici podlehla.

Od začátku letošního roku vyšetřovali policisté v Libereckém kraji 2284 dopravních nehod, při nichž zemřelo deset lidí. Dalších 57 jich bylo zraněno těžce a 685 lehce. Nehod bylo za sedm měsíců letošního roku zhruba o osm procent víc než loni. Přibylo nehod pod vlivem alkoholu. "Nehody spáchané pod vlivem drog však vzrostly dokonce o 19 procent, stejně jako loni při nich jedna osoba přišla o život," doplnil koordinátor bezpečnosti silničního provozu Libereckého kraje Jan Polák. Přibývá také nehod, od nichž viník ujede, letos už jich policisté řešili 392.

"Závažnost dopravních nehod v kraji je dlouhodobě pod celostátním průměrem. Zatímco na 1000 vyšetřovaných nehod v ČR zemřelo 5,2 osoby, v Libereckém kraji se jednalo o 4,4 oběti," uvedla krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Letos do konce července zemřelo na českých a moravských silnicích 293 lidí, o 51 méně než loni. Je to nejméně od roku 1993 a poprvé, kdy počet mrtvých na silnicích v zemi klesl pod 300. Nejtragičtější byl rok 1994, kdy za sedm měsíců zahynulo na silnicích v Česku 767 lidí.

Autoři

Štítky silnice, Liberecký kraj, havárie, dopravní nehoda, Česko, Jablonné v Podještědí, okres Semily, Kacanovy, Dětřichov, Janov nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Libereckém kraji zahynuli v červenci čtyři lidé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.