Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Další silnice se dočkají opravy. Liberecký kraj chce získat dotaci 1,5 miliardy korun

Liberecký kraj chce získat 1,5 miliardy korun z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na rekonstrukce svých komunikací. Připraveno je 14 projektů, práce na prvním z nich už začaly v Jablonném v Podještědí. Teď radní schválili podání žádosti o dotace na druhou, navazující etapu za téměř 49 milionů korun. Na financování akce se bude podílet i město, které počítá s výstavbou nových chodníků, veřejného osvětlení a parkovacích zálivů.

V Jablonném by se v rámci obou projektů měly zrekonstruovat bezmála dva kilometry krajské silnice 270. "Provede se rekonstrukce povrchu stávající vozovky, úprava odvodnění, krajnic a obnova nebo doplnění dopravních značení," popsal rozsah prací krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj podle něj spolupracuje i s městem na přípravě jeho části projektu. "Jablonné může získat dotaci na modernizaci a výstavbu chodníků, přechody pro chodce, ale i například zastávky veřejné hromadné dopravy," dodal Mastník.

Předáním staveniště začaly podle Čápa na konci srpna v Jablonném práce na první etapě opravy silnice 270. Rekonstrukce za 6,5 milionu korun se dočká zhruba půlkilometrový úsek silnice od železničního přejezdu po křižovatku s frekventovanou silnicí 13. Komunikace v posledních letech připomínala spíš tankodrom a rekonstrukci už nutně potřebovala. V současné době je už pro dopravu uzavřena. "Práce by tam měly skončit do poloviny listopadu," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. V Jablonném se podle něj pracuje také na opravě Cvikovské ulice, která je krajskou komunikací třetí třídy.

Liberecký kraj vlastní 2077 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, což představuje 86 procent komunikací na jeho území. Více než polovina silnic je v nevyhovujícím či havarijním stavu. V novém programovacím období je možné z IROP financovat opravy páteřních komunikací. Rekonstrukcí by díky evropským dotacím měly projít také silnice 268 z Mimoně po hranice kraje, silnice 290 z Roprachtic na Kořenov a také silnice 610 z Turnova přes Přepeře po hranice se Středočeským krajem. Kompletní rekonstrukce by se podle Čápa mohlo díky penězům z EU dočkat v nejbližších pěti letech zhruba 75 kilometrů silnic druhých tříd. Náklady se odhadují na 1,7 miliardy Kč.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky silnice, Liberecký kraj, Jablonné v Podještědí, dotace, oprava, Vladimír Mastník, Starostové pro Liberecký kraj, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Další silnice se dočkají opravy. Liberecký kraj chce získat dotaci 1,5 miliardy korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.