Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Oprava železnice ve Frýdlantu uzavře kamionům cestu do Polska

Dopravu na Frýdlantsku zkomplikuje v říjnu rekonstrukce železničního přejezdu ve Frýdlantu. Od 24. do 31. října se pro kamiony nad 12 tun zcela uzavře cesta přes Habartice do Polska. Jezdit budou muset po objízdných trasách přes hraniční přechody v Harrachově nebo Hrádku nad Nisou, řekl dnes novinářům vedoucí krajské dopravní policie Jaroslav Řehák. Po celou dobu uzavírky budou podle něj policisté 24 hodin na hranici v Habaticích i u okružní křižovatky v Mníšku na Liberecku dohlížet na to, aby kamiony na silnici 13 nevjížděly.

Na silnici 13 na Frýdlantsku přibylo od května kamionů kvůli opravě mostu nedaleko polské Bogatynie. Práce měly skončit už v listopadu, podle posledních informací nebude ale podle Řeháka most pro dopravu otevřen dříve než na konci května příštího roku. Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS) jezdily v minulosti na Frýdlantsko denně jen kamiony, které zásobovaly místní obchody a firmy. "Byly to jen desítky kamionů, teď jsou to stovky," řekl. Kamiony podle něj komplikují dopravu a chybí pro ně i odstavná parkoviště. "Nikdo s nimi nepočítal," řekl Ramzer.

Těžké kamiony po silnici 13 do Polska a z Polska v minulosti nejezdily. Omezení upravovala mezistátní dohoda, po vstupu obou zemí do schengenského prostoru ale padla. Poláci, kteří nechtěli, aby auta nad 12 tun jezdila přes Zawidów, jejich průjezd na své straně značkami zakázali. Když se letos začalo pracovat na opravě mostu u Bogatynie, omezující značení zmizelo. Ředitelství silnic a dálnic kvůli zvýšenému provozu provedlo na silnici 13 řadu úprav. Silničáři například osadili okraje komunikací v některých zatáčkách svodidlem, některé zatáčky zdrsnili speciálním nástřikem. Zvýšil se dohled policistů i celníků.

Říjnová uzavírka bude podle policistů zkouškou na zimu, kdy na Frýdlantsku čekají v souvislosti se zvýšenou kamionovou dopravou velké problémy. Při intenzivnějším sněžení pravidelně vázne doprava na Albrechtickém kopci, a tak budou na trase připraveny sklopné značky, které kamionům zabrání sjet ze silnice 35 na Frýdlant a také vjet z Polska přes přechod v Habarticích. "V tomto případě budou kamiony směrovány na hraniční přechod v Hrádku nad Nisou, protože v případě uzavření Albrechtického kopce bude pravděpodobně nesjízdná i silnice 10 na Harrachov," doplnil Řehák.

Autoři

Štítky Polsko, silnice, Frýdlant, Frýdlantsko, Harrachov, doprava, Hrádek nad Nisou, Habartice, Liberecký kraj, Mníšek nad Hnilcom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava železnice ve Frýdlantu uzavře kamionům cestu do Polska  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.