Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

FOTO: Ledovka paralyzovala Liberecko a Jablonecko. Bourali sypači i hasiči

Ledovka zkomplikovala v úterních večerních a odpoledních hodinách život řidičům v celém Libereckém kraji. Mrznoucí déšť začal komplikovat dopravu zhruba dvě hodiny po poledni. Ledovka způsobila největší komplikace v dopravě na území měst Liberec a Jablonec nad Nisou, ale postihla i další části Libereckého kraje.

„U ledovky je velmi složité odhadnout přesně na jakém území a v jakém čase nastane,“ vysvětluje Petr Šén ze společnosti Silnice LK, která má na starosti zimní údržbu krajských silnic na území Libereckého kraje.

Změna počasí proběhla velmi rychle, během několika minut se méně frekventované silnice proměnily v jedno velké kluziště. První vozidla zimní údržby vyslali dispečeři do terénu již ve 14hdvě hodiny po poledni. V jednu chvíli nám jezdilo ve večerních hodinách na území Liberce a Jablonce 10 sypačů. „Bohužel i pro naše řidiče platí stejné fyzikální zákony a minimálně 3 vozidla nám skončila díky silně namrzlé vozovce mimo komunikaci. Snad největší problém byl právě kvůli zapadlému sypači a neprůjezdné komunikaci v úseku mezi Českou Chalupou a Maliníkem na komunikaci III/29022 spojující Liberec a Bedřichov. Vyproštění sypače a následné zprůjezdnění komunikace trvalo přibližně dvě hodiny,“ doplňuje Šén.

Policisté museli řešit také několik dopravních nehod. Jedno auto havarovalo v úterý večer v Šimonovicích, sypač se střetl s osobním autem na náměstí Pod Branou v Liberci a další automobil havaroval v Kobrově ulici. Další nehoda byla večer hlášena z ulice Dr. Milady Horákové.

Nejspíš díky ledovce skončilo na boku také hasičské auto, které havarovalo na Rádle. Vyproštění těžkého kolosu probíhalo v brzkých ranních hodinách firmou TruckTechnik. Při nehodě se podle našich informací lehce zranila dvojice hasičů.

Včera po desáté hodině večerní byl hasičům ohlášen zapadlý posypový vůz na silnici mezi Jítravou a Zdislavou. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Jablonného v Podještědí a liberečtí drážní hasiči s jeřábem. Kvůli špatně sjízdné komunikaci bylo v úseku odstaveno několik neosvětlených aut bez řidičů. Hasiči místa označili světelnými LED puky a prostor zásahu osvětlili stožárem z cisterny. "Právě kvůli jednomu z odstavených aut nebylo možné ustavit těžkou techniku, a proto musel být nejprve dopátrán majitel vozu, kterého hasiči kontaktovali s prosbou o klíče. Po odjezdu osobního auta začaly vyprošťovací práce řetězovými úvazky," dodala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Při vyprošťování si museli hasiči počínat opatrně, neboť sypač byl naložen z poloviny technickou posypovou solí. Zásah trval tři hodiny.

V dalších dnech by se mělo postupně oteplovat, ale i přesto silničáři upozorňují řidiče na možnost tvorby lokálního náledí zejména v ranních hodinách.

Foto HZSLK, čtenáři Drbny

Štítky Liberecký kraj, Liberec, okres Jablonec nad Nisou, Jablonec nad Nisou, Silnice LK a.s., Milada Horáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ledovka paralyzovala Liberecko a Jablonecko. Bourali sypači i hasiči  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.