Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Většina letošních oprav silnic v Libereckém kraji už je hotova

Většina letošních oprav na komunikacích druhých a třetích tříd v Libereckém kraji je už hotova. Na několika místech se ale ještě pracuje. U příležitosti slavnostního otevření nově zrekonstruované silnice z Prysku do Polevska na Českolipsku to dnes řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Rekonstrukce silnice v Prysku přišla podle něj bezmála na 12 milionů korun a nejnákladnější byla oprava mostku a několika propustků.

Prysk se letos stal Vesnicí roku Libereckého kraje, krajské komunikace v obci se podle starosty Jana Svitáka (Nezávislí) opravují od roku 2006. "Krajské komunikace jsou v našem katastru téměř kompletně opravené, chybí zhruba půlkilometrový úsek v dolní části obce směrem k I/13. Není v nějakém dezolátním stavu, ale asi by se také měl časem zrekonstruovat," řekl starosta. Obecní komunikace jsou na tom podle něj o něco hůře, obec se je ale snaží průběžně opravovat. "Letos jsme přistoupili k větší akci a opravili jsme tři úseky, kde jsme položili nový asfalt. Ještě nám jich ale poměrně dost zbývá," řekl Sviták.

Liberecký kraj připravil na letošní rok téměř šest desítek akcí za zhruba 400 milionů korun. Z toho 127 milionů získal podle Růžičky ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), zbytek zaplatil ze svého. "Zřejmě největšími akcemi byly opravy komunikací kolem Troskovic," řekl Růžička. Rekonstrukce dvou komunikací kolem hradu Trosky přišla na téměř 76 milionů korun a značně zkomplikovala turistickou sezonu v Českém ráji. Motoristé museli k hradu po objízdné trase přes Královéhradecký kraj.

Na několika místech v kraji se podle Růžičky na silnicích stále pracuje. "Třeba v Novém Boru v ulici Lipová, silnice je opravená, ale pracuje se na mostě, který se musel kompletně zdemolovat a staví se nový. Oprava tam bude pokračovat až do prosince," řekl. Některé projekty, na které už kraj uspořádal soutěž, se podle něj budou stavět až v příštím roce. "Třeba zeď na silnici 262 v Horní Polici na Českolipsku," dodal. Připravují se i opravy na příští rok, kraj na ně má připraveno v rozpočtu zhruba sto milionů korun. "Zatím není jasné, zda dostaneme opět příspěvek ze SFDI. To by mělo být jasné až v únoru," dodal Růžička.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, Liberecký kraj, oprava, Prysk, okres Česká Lípa, Jan Sviták, Polevsko, Státní fond dopravní infrastruktury

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina letošních oprav silnic v Libereckém kraji už je hotova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.