Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Bedřichově dokončují před zimou parkovací a navigační systém

V Bedřichově dokončují před začátkem zimní sezony nový parkovací a navigační systém. Návštěvníkům jizerskohorského střediska umožní zaplatit parkování bezkontaktně čipovou kartou, navigační systém je navíc upozorní na volná parkoviště. V současné době se dolaďuje software a rozmístit je třeba ještě informační tabule, do konce listopadu by měl být systém hotov.

V malé obci je více než tisíc parkovacích míst, v zimní sezoně se tam ale pravidelně, hlavně o víkendech, tvořily kolony aut čekajících na volné místo k parkování. To by teď mělo odpadnout. Tabule, jež budou upozorňovat na obsazená či volná parkoviště, budou osazeny na příjezdu od Liberce i od Jablonce nad Nisou. "Aby si řidiči mohli rozhodnout, kam pojedou, a netvořily se nám fronty před parkovišti, která jsou už obsazena," řekl starosta. Zároveň budou tyto informace k dispozici na internetu.

Parkovací systém v obci vydělá ročně přes čtyři miliony korun, část z toho dává Bedřichov na úpravu běžeckých tras zhruba 180 kilometrů dlouhé Jizerské magistrály. Systém výběru parkovného byl ale podle starosty zastaralý a po 15 letech provozu nutně potřeboval obměnu. "Největší problém při placení byl třeba večer, kdy nebyla obsluha parkoviště k dispozici. Když se lyžař zapotil nebo zvlhnul od sněhu, tak už vlhká bankovka nešla do parkovacího automatu, teď bude mít možnost zaplatit čipovou kartou," řekl Holub.

Modernizace parkovacího systému není jediným projektem, který obec pro lyžaře připravuje. V prostoru běžeckého stadionu chce do dvou let vybudovat zázemí se šatnami, sprchami a dalšími službami pro návštěvníky Jizerské magistrály. Zmodernizovat chce obec také zasněžování stadionu. Na projekt zhruba za 12 milionů korun už slíbil přispět třemi miliony Liberecký kraj, další peníze chce obec žádat z ministerstva školství. Původně bylo v plánu zasněžovat i zhruba 2,5 kilometru dlouhou nástupní trasu na magistrálu z Bedřichova na Novou louku. Proti tomu se ale podle starosty postavily Lesy ČR.

Autoři | Foto Jabloneckarodina.cz

Štítky Bedřichov, navigační systém, zima, parkování, Jizerská magistrála, Liberec, Jablonec nad Nisou, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Bedřichově dokončují před zimou parkovací a navigační systém  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.