Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Frýdlantsko a Prahu dnes propojila nová autobusová linka

Frýdlantsko a Prahu dnes propojily první přímé autobusové spoje. Autobusy na lince Nové Město pod Smrkem – Hejnice – Frýdlant – Liberec – Mladá Boleslav – Praha zavedl dopravce ČSAD Liberec. Vůbec první autobus na této lince vyjel v neděli v 7:30 hodin z Frýdlantu. Po osmé hodině ranní pak vyrazil další autobus této linky už z Nového Města pod Smrkem.

 „Autobusy jsou přímou podporou cestovního ruchu a lázeňství. Na Frýdlantsku máme turistům co nabídnou, máme tu lázně v Lázních Libverda, Singltrek pod Smrkem, lidé k nám jezdí do hotelu Antonie a na víkendové pobyty. Ale neměli jsme přímé spojení  s hlavním městem a doprava k nám byla komplikovaná. To se teď změnilo,“ shrnul během první jízdy na nové lince starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

Podobná autobusové linka mezi Frýdlantem a Prahou už dříve jezdila, zrušena byla ale před zhruba 20 lety. Provoz nové linky podporuje Liberecký kraj, až do Mladé Boleslavi je dotovaná. Jako tržní jezdí až z Mladé Boleslavi do Prahy.  „Díky podpoře kraje stojí cesta do Prahy z Nového Města pod Smrkem jen 130 korun, z Frýdlantu 110 korun a z Liberce 84 korun,“ podotkl vedoucí osobní dopravy ČSAD Liberec Ladislav Roučka. Tím se autobusy dostávají na cenu nižší, než RegioJet.

A kdy se novými spoji můžete svézt? Linka jezdí ve všední dny třikrát do Prahy a zpět, o víkendu pak čtyřikrát. Jízdné můžete platit hotově nebo přes takzvanou peněženku v kartě opuscard, při koupi jízdného přes opuscard mají cestující navíc ještě slevu 5% na jízdném. Jízdenky můžete koupit také dopředu například v Turistickém informačním centru ve Frýdlantu.

Na linku nasadila ČSAD Liberec dva moderní autobusy s toaletami. „Délka trasy je různá, závisí na počtu zastávek. Například první víkendový spoj startuje z Frýdlantu a staví jen v Dětřichově, Mníšku u Liberce, v Liberci a Mladé Boleslavi. V Praze je za 1 hodinu a 35 minut. Je jasné, že na lince, která vyjíždí z Nového Města pod Smrkem a zastavuje na 16 místech, je čas jízdy delší. Kolem dvou hodin a 30 minut,“ vysvětluje jeden z řidičů, který bude na trase jezdit, David Lhota.

Foto Martina Petrášková

Štítky Praha, Frýdlantsko, Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, Liberec, Mladá Boleslav, ČSAD Liberec, Hejnice, Dan Ramzer, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlantsko a Prahu dnes propojila nová autobusová linka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.