Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jablonec chystá demolici dvou domů na nepřehledné křižovatce

Jablonec nad Nisou připravuje demolici dvou domů na nepřehledné křižovatce Ostrý roh. Na jejich místě chce do dvou let Liberecký kraj vybudovat bezpečnou okružní křižovatku. Jablonec teď žádá o dotaci z ministerstva pro místní rozvoj na zbourání obou domů, náklady se odhadují na necelé dva miliony korun. Radnice by z dotačního programu mohla získat až 80 procent, řekla dnes mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Křižovatka Ostrý roh leží na jedné z frekventovaných příjezdových tras od Liberce a odbočuje z ní cesta do zimních středisek v Janově nad Nisou a Bedřichově. Do křižovatky vjíždějí i desítky aut od blízkého supermarketu a čerpací stanice. Křižovatka leží v zatáčce a výhled navíc komplikují právě domy, které stojí až u silnice. K zemi by proto měla jít bývalá restaurace na křižovatce ulic Palackého a Janovská a bytový dům na protější straně.

"Podmínkou přidělení dotace na demolici od ministerstva je, že do tří let se musí na takto upraveném území zrealizovat projekt následného využití revitalizovaného území, a tím je právě nová okružní křižovatka. Jejím investorem nebude město, ale Krajská správa silnic Libereckého kraje," uvedl náměstek primátora Lukáš Pleticha (ČSSD).

Projekt počítá s postupným rozebráním obou budov bez použití trhavin tak, aby demolice neohrožovaly bezpečnost ani stabilitu sousedních nemovitostí a okolí zbytečným hlukem a prachem. Radnice počítá s tím, že na jaře vypíše veřejnou soutěž na dodavatele, samotná demolice by měla začít ve druhé polovině roku, aby do listopadu 2017 bylo hotovo. Na uvolněném místě by pak Liberecký kraj postavil kruhový objezd.

Kraj předpokládá, že by výstavbu kruhového objezdu mohl zahájit v roce 2018. "Je to jednoroční stavba, takže se dá očekávat, že ještě do konce roku 2018 by mohlo být hotovo. Náklady jsou kolem 26 milionů korun," řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Město by se podle něj mělo na stavbě podílet ještě financováním výstavby chodníků, takže včetně demolice by ho to mělo stát kolem tří milionů korun.

Autoři | Foto Google

Štítky Jablonec nad Nisou, demolice, dotace, kruhový objezd, Liberecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Liberec, Janov nad Nisou, Bedřichov, Lukáš Pleticha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chystá demolici dvou domů na nepřehledné křižovatce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.