Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česko-polský projekt zajistí opravy 25 km silnic na Frýdlantsku

Díky česko-polskému projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" opraví Liberecký kraj 25 kilometrů silnic na Frýdlantsku. Jejich rekonstrukce přijde na 7,7 milionu eur (208 mil. Kč), práce by měly začít na jaře. Už na přelomu ledna a února by se ale měly začít kácet stromy podél opravovaných silnic. Stavbě jich padne za oběť 500, trojnásobek ale bude vysázen po dokončení oprav.

Projekt za zhruba 20 milionů eur (540 mil.Kč) počítá s rekonstrukcí zhruba 50 kilometrů komunikací na obou stranách hranice. Partnerem Libereckého kraje je v něm Dolnoslezské vojvodství. "Je to největší projekt na celé česko-polské hranici, jiný podobný silniční projekt podél hranice není," řekl liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Je to podle něj výjimečná příležitost, jak opravit silnice na Frýdlantsku, přičemž kraj zaplatí desetinu nákladů, zbytek dá Evropská unie. Je to poprvé, co Liberecký kraj vypsal zakázku s cenami v eurech, a nikoli korunách. "Zakázka na výběr zhotovitelů byla soutěžena na pět částí, podle jednotlivých úseků a kvůli podmínkám dotačního programu. Oproti předpokládané hodnotě jsme dosáhli zhruba dvacetiprocentní úspory, a to 1,9 milionu eur, což je asi 51,4 milionu korun," řekl náměstek libereckého hejtmana Marek Pieter (SLK). Do soutěže se podle něj přihlásilo 11 uchazečů, silnici v Srbské bude stavět Strabag a ostatní komunikace Eurovia CS, které nabídly nejnižší cenu. Stavební práce by měly skončit nejpozději v závěru roku 2018.

Rekonstrukce čeká silnice z Frýdlantu přes Kunratice k hranici s Polskem, z Dolní Řasnice přes Srbskou k hranici, z Raspenavy do Krásného Lesa, z Nového Města pod Smrkem k hranici a také silnici z Nového Města do Horní Řasnice. Projekt loni vyvolal v kraji vlnu nesouhlasu, když se ukázalo, že by kvůli opravám silnic mělo padnout kolem 900 stromů včetně některých kočárových alejí, které jsou pro Frýdlantsko typickým krajinným prvkem. Nakonec se podařilo vyjednat kompromis. Kácet se bude jen 500 stromů, nahradí je ale trojnásobek nových.

Autoři

Štítky silnice, projekt, Frýdlantsko, oprava, Liberecký kraj, Frýdlant, Evropská unie, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Dolnoslezské vojvodství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko-polský projekt zajistí opravy 25 km silnic na Frýdlantsku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.