Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Silničářům pomohlo oteplení. Kalamitní stav pro Frýdlantsko byl odvolán

Stav silnic v Libereckém kraji se po nočním sněžení výrazně zlepšil, silničáři přesto stále doporučují zvýšenou opatrnost. Silničáři odvolali už v 5:00 kalamitní stav pro Frýdlantský výběžek na Liberecku vyhlášený ve středu večer kvůli sněžení a větru. Průjezdné jsou od rána pro nákladní dopravu i obě silnice první třídy, které vedou do Polska, vyplývá z informací od silničářů.

U silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachova je to ale zřejmě jen dočasně. "V tuto chvíli je sjízdná, pro nákladní dopravu ji ale znovu uzavřeme ve večerních nebo nočních hodinách. Na noc jsou hlášeny opět intenzivní srážky," uvedl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu krajských silnic na starost. Pro kamiony je silnice přes Harrachov otevřená od 9:00, Šén ale doporučuje jejich řidičům, aby raději i přes den využívali při cestě do Polska silnici první třídy 35 přes Hrádek nad Nisou. "Sněhové přeháňky se mohou vyskytovat i během dne," dodal.

Silnice 13 z Mníšku, která vede do Polska přes Frýdlant je otevřená od 7:30. "Výrazně pomohlo, že se oteplilo, takže sůl začala rychleji působit," řekl liberecký vedoucí údržby komunikací společnosti Eurovia CS Pavel Vach. Silnice je podle něj mokrá, v Albrechtickém kopci ji ale komplikují tři stojící kamiony. Podle Vacha se však dá kolem nich projet.

V noci v kraji připadlo od deseti do 15 centimetrů prachového sněhu, velké problémy ale dělal hlavně vítr, který vytvářel takzvanou bílou tmu, závěje a jazyky. "Na Frýdlantsku foukalo i přes 140 kilometrů v hodině," uvedl dispečer zimní údržby Pavel Pospíšil. Nejhorší to bylo podle něj do půlnoci. Nákladní vozy nad šest tun stále nesmí na silnici třetí třídy z Mníšku do Raspenavy přes Oldřichovské sedlo na Liberecku. Pro veškerou dopravu je zcela uzavřená spojka mezi Václavicemi a Bílým Kostelem, tam je ale dostatek objízdných tras.

Silnice byly podle Pospíšila už ráno ve výrazně lepším stavu v celém kraji než v noci. "Pomocí traktorových radlic, sypačů se nám podařilo ten stav o 100 procent zlepšit," uvedl. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré nebo jsou na nich zbytky rozbředlého sněhu, silnice, které se sypou inertním materiálem, udržují pluhy.

Podle Pospíšila ke zlepšení stavu silnic také pomohlo, že teploty v noci v části regionu z minus sedmi stupňů Celsia stouply k nule a nadále se má oteplovat. Posypová sůl tak lépe účinkuje. Podle předpovědi bude přes den oblačno až zataženo, místy sněhové přeháňky, později odpoledne a večer zataženo a na většině území sněžení. Nejvyšší denní teploty budou mezi dvěma a minus jedním stupněm Celsia, na horách bude zřejmě maximálně nula.

Autoři

Štítky silnice, Liberecký kraj, Frýdlantsko, Polsko, Pavel Pospíšil, Silnice LK a.s., Tanvald, Mníšek nad Hnilcom, Eurovia CS, Harrachov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničářům pomohlo oteplení. Kalamitní stav pro Frýdlantsko byl odvolán  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.