Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

V Jablonci nad Nisou skončí dnes o půlnoci kalamitní stav

V Jablonci nad Nisou skončí o dnešní půlnoci kalamitní stav, který radnice kvůli přívalům sněhu vyhlásila v pondělí. Rozhodnutí krizového štábu sdělila mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Nákladní auta už z města odvezla více než 600 fůr sněhu, zprůchodnit se podařilo většinu chodníků a vyčištěna jsou i parkoviště v centru a podstatná část ploch na sídlištích. Náklady na zimní údržbu za první tři lednové týdny odhaduje radnice na 11 milionů korun.

O víkendu bude odvoz sněhu z města pokračovat. "Bohužel toho sněhu zůstává na silnicích strašně moc, mám velký strach z toho, kdyby mělo v dalším týdnu nebo 14 dnech přijít další sněžení. My bychom potřebovali oteplení nad nulu, aby to z těch ulic alespoň z 50 procent odtálo," řekl dnes primátor Petr Beitl (ODS). Na odklízení sněhu ve městě se bude dál pracovat. "To, že skončí kalamita, neznamená, že skončí práce," ujistil primátor. Je podle něj třeba město co nejlépe připravit na případné další sněžení.

V Jablonci napadlo od soboty do pondělí zhruba 60 centimetrů sněhu. Kalamitní stav vyhlásila radnice, když se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Na úklidu města se od té doby pracovalo nepřetržitě. Radnice nasadila deset sněhových fréz, 15 nakladačů a 20 nákladních aut. Vedle techniky se přes den zapojila více než stovka pracovníků veřejně prospěšných prací, pracovníků technických služeb a pomáhala i desítka vězňů z rýnovické věznice.

Placená parkoviště ve městě jsou vyčištěná a automaty jsou opět v provozu, bezplatné parkování zůstává zatím na největším parkovišti na Horním náměstí. "Chodníky a také většina stání separovaného odpadu jsou už většinou uklizené. Zbývá uklidit chodníky kolem kruhových objezdů, na nich budou technické služby spolupracovat s krajskou správou silnic," řekla Hozová. Kruhové objezdy jsou totiž na krajských komunikacích. Práce na úklidu sněhu budou podle Hozové pokračovat i o víkendu. Mrazivé počasí sice ztížilo ruční úklid, na druhou stranu ale i pomohlo, protože zmrzlý sníh se nesesouvá na uklizená místa.

Kalamita se Jablonci značně prodraží, jen za nasazení nakladačů, fréz a nákladních aut zaplatí město denně 130 tisíc korun. Zimní úklid za první tři týdny letošního roku přijde podle odhadů radnici na 11 milionů korun, je to o téměř tři miliony víc než za celou předminulou zimu. Tehdy ale ve městě za celou zimu napadlo jen 57 centimetrů sněhu a údržba stála pouhých 8,2 milionu korun. Za tuto zimu už v Jablonci napadlo 160 centimetrů sněhu. Rekordní byla ale v podhorském městě zima 2009/2010, kdy nasněžilo od listopadu do dubna 340 centimetrů a údržba přišla na 22 milionů korun. Na tuto zimu má radnice v rozpočtu připraveno 21 milionů.

Autoři | Foto Radka Baloghová

Štítky Jablonec nad Nisou, radnice, chodník, nákladní automobil, Petr Beitl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci nad Nisou skončí dnes o půlnoci kalamitní stav  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.