Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Do Česka se po čtyřech letech vrátil zimní závod autoveteránů

Do České republiky se po čtyřech letech vrátil zimní mezinárodní orientační dálkový závod pro automobilové veterány The Winter Trial. V předchozích třech letech jeho pořádání nepřálo počasí, nebyl sníh. Novinářům to řekl dnes předseda Klubu historických vozidel v Mladé Boleslavi Ladislav Pakosta, který nizozemským organizátorům pomáhá při přípravě trasy na českém území.

"Ještě na Vánoce to vypadalo, že ani tentokrát to nebude," uvedl Pakosta. Vydatná lednová sněhová nadílka ale situaci zcela změnila. "Dva měřené úseky v okolí Mariánských Lázní se musely dokonce zrušit, na silnicích bylo přes metr sněhu," dodal. Doplnil, že problémy byly i na Chomutovsku, tam se ale podařilo trať protáhnout.

Jedenáctý ročník závodu odstartoval v neděli na jihovýchodě Nizozemska u města Maastricht, trasa vede přes Německo, Českou republiku až do Rakouska. Tam by měl závod ve čtvrtek skončit. Zhruba 60 posádek ze sedmi zemí musí zvládnout 2500 kilometrů, jede se za normálního provozu. Řidiči musí dodržovat silniční pravidla a na trase mají takzvané soutěže pravidelnosti. To znamená, že vytyčený úsek musí projet v přesně stanoveném čase. "Každá vteřina nahoru či dolů znamená trestné body," vysvětlil Pakosta.

Posádky dnes vyjely z Liberce. První soutěž pravidelnosti je dnes čekala v Českém ráji, trasa vede z Turnova po vedlejších silnicích na Hrubou skálu. Měřené úseky budou mít dnes účastníci závodu také například v Deštné a Rokytnici v Orlických horách. Etapa dnes končí v Olomouci.

Ve startovním poli jsou podle Pakosty hlavně automobily ze 70. a 80. let. "Jsou tam vozy všech značek, bavoráky, porsche, saaby," popsal. Letos nejede žádná česká posádka. "Není to levná záležitost. Jen startovné je 8500 eur (230 tisíc korun)," uzavřel Pakosta.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Česko, Mladá Boleslav, BMW, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Vánoce, Saab, Mariánské Lázně, Maastricht

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Česka se po čtyřech letech vrátil zimní závod autoveteránů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.