Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Sůl kvůli silným mrazům účinkuje pomalu. V Libereckém kraji mohou mít problémy kamiony

V Libereckém kraji napadlo do rána až pět centimetrů sněhu, silnice jsou s opatrností sjízdné. Problémy mohou mít hlavně kamiony ve stoupáních. Teploty klesají až k minus deseti stupňům, a sůl tak účinkuje jen pomalu. Uzavřena zůstává pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny silnice z Mníšku na Frýdlant a česko-polský přechod v Habarticích. Už nesněží, ale fouká tam vítr a silnici zafoukává, uzavřena zůstane zřejmě nejméně do 10:00 řekl Petr Vach, vedoucí údržby komunikací libereckého závodu EUROVIA CS.

V Libereckém kraji krátce před 08:00 nesněžilo, problémy se ale objevují na všech silnicích. Práci silničářům komplikuje vítr, který vytváří sněhové jazyky. I na hlavních tazích leží vrstva sněhu, která může klouzat, řidiči by to neměli podceňovat. V kraji přibývá dopravních nehod. Nejvážnější se stala ráno v Jablonci nad Nisou, kde se střetl autobus s osobním autem a zraněn byl při tom i chodec. Další nehodu řeší policie na silnici před Libercem ve směru od Turnova, havarovaná auta komplikují dopravu z Turnova na Semily nebo ve Svoru na Českolipsku.

Pro kamiony zůstává zatím otevřená silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov, ve stoupání tam ale mohou mít potíže. Někteří řidiči raději nasadili řetězy. Přesto je na trase několik odstavených nákladních aut, která mohou komplikovat dopravu. "Je to na hraně, sůl tam účinkuje pomalu, ale už by se to mělo zlepšovat," řekl Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která za údržbu komunikací v Libereckém kraji zodpovídá. Doporučená alternativní trasa do Polska pro nákladní vozy je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35, tam je sněhu minimum.

V Libereckém kraji je dnes ráno většinou zataženo, místy se mohou objevovat sněhové přeháňky. Fouká ale vítr, který může na otevřených úsecích vytvářet sněhové jazyky a závěje. Problémy dělá nejen na silnici 13 na Frýdlantsku, ale také třeba v Kamenickém Šenově, Hrádku nad Nisou nebo Bílém Kostele. I na hlavních tazích v kraji leží vrstva rozbředlého sněhu. Na silnicích nižších tříd je zledovatělá vrstva ujetého sněhu, v níž se tvoří vyjeté koleje, i tam by měli být motoristé opatrní. Vozovky hlavně v horách jsou navíc zúžené vysokými sněhovými mantinely.

Autoři | Foto Ivana Mádrová

Štítky silnice, Liberecký kraj, Eurovia CS, Frýdlant, Mníšek nad Hnilcom, Habartice, Turnov, Hrádek nad Nisou, Silnice LK a.s., Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sůl kvůli silným mrazům účinkuje pomalu. V Libereckém kraji mohou mít problémy kamiony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.