Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Pátek 24. května 2024  |  Svátek má Jana
Bez reklam

Aktuálně: Dopravní podnik musí vrátit dotaci 190 milionů

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) musí vrátit dotaci 190 milionů korun, kterou získal z Regionálního operačního programu Severovýchod. Důvodem je rozdělení zakázky na rekonstrukci tramvajové trati z Liberce na Jablonec, řekla dnes mluvčí ROP Silvie Špryňarová.

Jakékoliv porušení zákona dopravní podnik odmítá. "ÚOHS neměl žádný důvod ani pro podezření, že by došlo k porušení zákona o veřejných zakázkách. Proto dopravní podnik nemůže souhlasit s vystavením platebních výměrů na odvod ve výši 100 procent korekce dotace ze strany Regionální rady regionu soudržnosti Severovýchod. Nejen, že postup zadavatele byl regionální radou již v minulosti schválen, ale dokonce se nynější závěry regionální rady neopírají o žádné věcné a kvalifikované argumenty," napsal ředitel společnosti Luboš Wejnar v tiskovém prohlášení.

Dopravní podnik podle něho proto podá v zákonné lhůtě proti platebním výměrům odvolání. Je rovněž připraven případně podat proti konečným rozhodnutím správní žalobu.

Kontrola se zabývala modernizací trati Fügnerova - Mlýnská - Klicperova a navazujícího úseku Klicperova - U Lomu. Na první část dostal podnik dotaci přes 80 milionů, na tu druhou zhruba 110 milionů korun. První část zakázky už v minulosti prověřoval i antimonopolní úřad, žádné pochybení však tehdy nenašel. Pro dopravní podnik, který hospodaří s obratem kolem půl miliardy korun, může být vrácení dotace likvidační. Dotační úřad už vydal platební výměry, dopravní podnik však má možnost se odvolat.

Trať z Liberce do Jablonce se rekonstruuje od roku 2008. Od té doby se do ní za přispění EU dalo přes 400 milionů korun. V rámci modernizace byla až k Nové Rudě vybudována druhá kolej, která umožnila zrychlit dopravu a zvýšit bezpečnost, protože se tramvaje nemusí křižovat. Letos na jaře začala další etapa za zhruba 286 milionů korun, při které se modernizace dočká zhruba tříkilometrový úsek ve Vratislavicích a kilometr trati u Jablonce.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky dopravní společnost, dotace, Jablonec nad Nisou, Liberec, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktuálně: Dopravní podnik musí vrátit dotaci 190 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.