Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vichřice zlomila vánoční strom v Jablonci, sníh trápil řidiče

Vytrvalý déšť se sněhem trápil od čtvrtečního večera řidiče napříč celým Libereckým krajem. Na řadě silnic stály odstavené kamiony, jinde zase záchranné složky zaměstnalo několik dopravních nehod. Meteorology vydaná výstraha před silným větrem a sněhovými jazyky platí až do sobotního poledne.

Aktuální informace z Libereckého kraje

17:00 S přibývajícím sněhem narůstá i počet dopravních nehod. Pře dpátou hodinou večerní havarovalo osobní auto do domu ve Františkovské ulici. Komplikace mají opět řidiči na rychlostce mezi Turnovem a Liberecem. Silnice je pokryta ledovkou a na místo jede sypač.

15:00 Situace v Libereckém kraji se přes poledne uklidnila. Počet zásahů hasičů přesto narostl o dalších jedenáct. "Zaznamenali jsme také již první případ, kdy spadlý strom způsobil výraznější škody. Stalo se tak v ulici Za Mlýnem ve Vratislavicích nad Nisou, kde strom spadl na firemní halu a prorazil střechu. Hasiči nejprve prořezali větve a poté pomocí navijáku cisterny a ocelového lana dostali kmen dolu. Se zásahem ve výšce pomohlo lezecké družstvo libereckých profesionálních hasičů," vysvětlila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová

10:45 Hasiči měli plné ruce práce i během dopoledne. "Hasiči jsou i během dopoledne voláni k popadaným stromům, které jsou nejen na silnici, ale i železniční trati nebo drátech elektrického vedení. Počet technických pomocí je nyní 40, na Semilsku 12, Liberecku 10, Jablonecku 8 a Českolipsku 10," popsala mluvčí hasičů.

10:30 Silný vítr během noci zlomil i dva vzrostlé stromy u botanické zahrady v Liberci, přímo vedle obydlených domů.

9:00 Noční vichřice, která se prohnala celou Evropou se nevyhnula ani Jablonci nad Nisou a zlomila půl hodiny po půlnoci i vánoční strom na náměstí.


Po stomu zůstal jen pahýl ve stojanu. Foto: Město Jablonec

„Nikdo nebyl zraněn, škoda vznikla jen na stromě a jeho ozdobách,“ řekl náměstek primátora Miloš Vele. „Počítali jsme s tím, že se může něco stát, proto byli už od odpoledne v pohotovosti městští strážníci i Technické služby,“ uvedl primátor Beitl. Pracovníci TSJ na příkaz primátora města ohradili již ve čtvrtek odpoledne prostor, kam by teoreticky mohl strom spadnout a učinili taková opatření, aby minimalizovali škody na majetku či zdraví a životech obyvatel města. Kamery městského kamerového systému byly natočeny přímo na strom, aby v případě nehody bylo možné okamžitě zareagovat. V sedm hodin ráno už bylo Mírové náměstí uklizené. „Počítáme s tím, že vánoční strom nahradíme, náměstí určitě holé nezůstane,“ ujišťuje náměstek Vele.

8:05 Energetici vyhlásili v části Libereckého kraje kalamitní stav. Bez proudu jsou desítky až stovky domácností na Semilsku. Na Liberecku byli například hasiči voláni ke stromu visícímu na drátech elektrického vedení v Bílém Kostele nad Nisou. Po cestě se museli hasiči motorovými pilami probojovat přes 6 spadlých stromů v úseku na Václavice. Přímo v Liberci statná bříza uzavřela ulici Podzimní.

8:00 Další padlý strom zablokoval silnici mezi Chrastavou a Vískou. Na místě zasahují hasiči.

7:55 Po nočním sněžení zůstává v Libereckém kraji několik silnic nesjízdných. V šest hodin ráno opět uzavřeli silničáři pro nákladní auta silnici mezi Desnou a Harrachovem, kde tanvaldští hasiči zasahovali už včera večer. Ti byli voláni do Kořenova k uvolnění komunikace, kde se zasekl napříč silnice polský kamion. „Již během jízdy k zásahu jsme zjistili, že další kamiony stojí kvůli nesjízdné vozovce až do obce Desná. V první řadě jsme vyprostili pomocí navijáku kamion blokující provoz. Dále jsme na místě řídili dopravu a pomáhali otáčet osobní vozy, které se raději vracely zpět," popsal situaci velitel družstva tanvaldských hasičů Radim Káninský.


Tradičně byl kamiony zatarasen i hlavní tah I/10 Tanvald - Harrachov. Foto: HZSLK

Kamion uvízl také v obci Košov na Semilsku, kde je doprava řízena kyvadlově. V Josefově Dole spadl přes silnici strom. V ranních hodinách přibylo napříč celým krajem i několik dopravních nehod. Po šesté hodině ranní se srazila dvě auta v ulici Riegrova v Jablonci nad Nisou. Ve Studenci naopak vjel do příkopu kamion.

7:30 Od půlnoci do 7:30 hodin zasahovali hasiči u 33 událostí. Z 90 % šlo o technické zásahy, kdy odstraňovali popadané stromy. Nejčastěji vyjížděli hasiči na Semilsku (13x), o něco méně na Liberecku (8x) a Jablonecku (7x). Nejméně zásahů bylo zatím na Českolipsku (5). "Zatímco do půlnoci byly výjezdy hasičů spíše ojedinělé, po půlnoci vítr zesílil a začal lámat stromy, které zatarasily řadu silnic," popsala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Čtvrtek 5. prosince

21:45 V Liberecké ulici v Jablonci nad Nisou havaroval autobus do lampy veřejného osvětlení. Nikdo se při nehodě nezranil.

21:05 Dopravní komplikace jsou hlášeny také ze Semilska. V obci Čistá u Horek uvízl kamion, silnice je obtížně sjízdná pro nákladní automobily. 

20:45 Odstavené kamiony blokují i Novou Pražskou ulici v Jablonci nad Nisou. Silnice u benzinové čerpací stanice Shell je zasypaná sněhem.


Hasiči měli nejvíce práce mez půlnocí a sedmou hodinou ranní. Foto: HZSLK

20:40 Mezi Loužnicí a Držkovem blokuje provoz odstavené auto. Silnice je nesjízdná.

20:35 Hasiči vyjíždějí k dopravní nehodě u libereckého Makra, kde skončila ve středových svodidlech dodávka. "Nehoda se obešla bez zranění," popsala mluvčí krajské záchranky Lenka Markovičová

20:30 Silnici mezi Rádlem a Rychnovem u Jablonce nad Nisou blokují kamiony. Ledovka dělá problémy i osobním automobilům.

20:20 Mezi Libercem a Turnovem zůstává odstavených několik kamionů, které se nemůžou dostat přes Jeřmanice.

20:15 Silničáři uzavírají pro vozidla nad 3,5 tuny silnici mezi Harrachovem a Desnou. Třináctikilometrový úsek je kompletně pokrytý sněhem a ledovkou. Totéž platí i v úseku Desná – Kořenov.

Štítky silnice, strom, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, vánoční stromek, okres Semily, Desná, Turnov, Liberec, Miloš Vele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vichřice zlomila vánoční strom v Jablonci, sníh trápil řidiče  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.