Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Antimonopolní úřad námitky vůči smlouvám s dopravci zamítl

Antimonopolní úřad (ÚOHS) zamítl námitky vůči prodlouženým smlouvám, které uzavřel Liberecký kraj s nynějšími autobusovými dopravci, řekl hejtman Martin Půta (STAN). Podnět podala firma ICOM, jejíž společnosti daly v poptávkovém řízení výhodnější nabídky, smlouvu s nimi ale kraj neuzavřel.

"Máme rozhodnutí, které náš postup označuje za zákonný. Smlouvy tak mohou běžet tak, jak jsou uzavřené," uvedl Půta. Upozornil ale zároveň, že rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže není zatím pravomocné. Liberecký kraj chtěl původně vybírat dopravce na deset let, tendr za čtyři miliardy korun na zajištění dopravy od 14. prosince 2014 ale ÚOHS zrušil.

Liberecký kraj se proti rozhodnutí odvolal. Nemohl ale podepsat s vítězi včas smlouvy, a musel proto zajistit jiné řešení. Zastupitelé dali přednost prodloužení smluv s dosavadními dopravci, i když by zapojení ICOM znamenalo úsporu zhruba pět milionů korun. Vstup nového dopravce, který není zapojen v integrovaném systému, považovali u krátkodobé zakázky za rizikový. Smlouvy jsou na dva roky s šestiměsíční výpovědní lhůtou.

Ceny od dopravců jsou i u kratší zakázky výhodnější než v minulosti. Na Českolipsku zajišťuje veřejnou dopravu ČSAD Česká Lípa, za kilometr dostává v průměru 29,50 Kč. Na Liberecku a Frýdlantsku dál jezdí ČSAD Liberec s průměrnou cenu za kilometr 29,30 Kč a na Semilsku BusLine s cenou 30,30 Kč na kilometr. Celkově by měl kraj ve srovnání s minulým rokem ušetřit 27 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Liberecký kraj, Martin Půta, ICOM transport, Starostové a nezávislí, ČSAD Liberec, ČSAD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Antimonopolní úřad námitky vůči smlouvám s dopravci zamítl  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.