Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Za dva dny začíná roční výluka na trati do Jablonce

Rozsahem jedna z největších rekonstrukcí tramvajové trati čeká města Liberec a Jablonec nad Nisou. Od soboty nahradí až na třináct měsíců tramvaje mezi těmito městy autobusy. Po desítkách let se dočkají rekonstrukce úseky Nová Ruda – Vratislavice, výhybna a Měnírna – Brandl. Modernizace vyjde na zhruba 260 milionů.

„Nejde jen o rekonstrukci trati, ale také o přeložky sítí, vodovodů a rekonstrukci chodníků,“ popsal na středeční tiskové konferenci provozně-technický ředitel dopravního podniku Ludvík Lavička.

Čtěte také: V půlce března to začne. Tramvaj do Jablonce rok nepojede

Připravovaná rekonstrukce se dotkne čtyřkilometrového úseku. Jednou z nejzásadnějších změn je vybudování dvoukolejné trati z Nové Rudy ke křižovatce u zastávky Lékárna. Centrem Vratislavic stále povede jednokolejná trať.

„Rekonstrukce počítá s oddělením pěšího provozu od tramvajového a tramvajového od automobilové dopravy,“ doplnil Ludvík Lavička.

Modernizace trati by měla mimo jiné zvýšit propustnost trati. Rekonstrukce počítá také s vybudováním nových bezbariérových zastávek.

Do té doby budou muset cestující vzít za vděk náhradní autobusovou dopravu, která bude jezdit ve dvacetiminutových intervalech. Většinu tramvají nahradí kloubové autobusy, nasazeny budou také nízkopodlažní vozidla.

Výlukové jízdní řády: X5 a X11

„S výlukovým jízdním řádem jsme schopni pracovat a podle potřeby ho upravovat,“ dodal dopravní ředitel dopravního podniku Oskar Zappe.

Dopravní podnik se snaží informační kampaní k výluce zasáhnout co nejvíce cestujících městskou hromadnou dopravou. Celá kampaň vyvrcholí v pátek, kdy jako doplněk informačního centra na terminále ve Fügnerově ulici poslouží zvláštní odstavená tramvaj, kde se cestující dozví vše podstatné o výluce.

„Zájemci zde obdrží podrobné informace k režimu náhradní dopravy a upřesnění ke konkrétním spojům, jízdní řády výlukových linek a dozví se rovněž podrobnosti k samotné rekonstrukci jednotlivých úseků,“ shrnula mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Po celou výluku můžou cestující zasílat své dotazy nebo podněty také na speciálně zřízenou emailovou adresu vyluka@dpmlj.cz.

Co se pro cestující změní?

Tramvajová doprava bude po celou dobu výluky nahrazena autobusovými linkami číslo X5 a X11 dle nových výlukových jízdních řádů, cestující budou muset využít zastávek určených pro náhradní autobusovou dopravu. Zastávka Rybníček (společná s tramvajovými linkami číslo 2 a 3) bude konečnou a nástupní zastávkou náhradní dopravy.

Úsek Rybníček - Viadukt nebude obsluhován náhradní autobusovou dopravou, cestující mají možnost v tomto úseku využít spojů tramvajových linek číslo 2 a 3. Po dobu výluky budou navíc nově zřízeny pro náhradní dopravu zastávky Mlýnská a Proseč nad Nisou škola ve směru do Jablonce nad Nisou.

Naopak vzhledem k odlišnému trasování tramvajové a náhradní autobusové dopravy v některých úsecích není možné obsloužit vždy danou přímo lokalitu, a to zejména poblíž zastávek Pivovar, Ústav soc. péče, Nový Svět (ve směru do Jablonce) a zastávky Měnírna.

Štítky Jablonec nad Nisou, rekonstrukce, dopravní společnost, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, Liberec, náhradní autobusová doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za dva dny začíná roční výluka na trati do Jablonce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.