Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Dobrá zpráva: Finišují další opravy silnic zničených povodní

V Libereckém kraji dokončují stavbaři další opravy silnic zničených při bleskových povodních v roce 2010. Prakticky hotovo je ve Višňové na Liberecku, kde se zrekonstruovaná silnice s opravenými mosty otevře příští týden. Do 20. prosince má být hotovo ve Vítkově u Chrastavy.

Tam však práce nabraly zpoždění a silnice bude zřejmě dokončena jen provizorně. Hodně záleží na počasí, řekl při dnešní obhlídce staveb ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Silnice ve Vítkově dnes připomínala spíš tankodrom než stavbu před dokončením. Na položení asfaltu už dodavateli zbývá jen týden. Pokud nebude silnice alespoň provizorně dokončena, osazena zábradlími a značkami, nemůže ji krajská správa převzít, a zimní údržbu by tak musel zajistit dodavatel. "I nám by to ale způsobilo komplikace, protože ta silnice je zařazena do nějakého okruhu zimní údržby a museli bychom ho změnit," poznamenal Růžička. Podle předpovědi počasí by mělo být příští týden nad nulou, a tak je podle něj šance, že se povrch podaří dokončit.

Blesková povodeň v srpnu 2010 zasáhla více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a na 2000 lidí vyhnala z domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Jen na krajských silnicích druhých a třetích tříd přesáhly dvě miliardy korun. Podle krajské správy silnic bylo při povodních zásadně poškozeno 15 úseků silnic a asi třetina z 666 krajských mostů. Opravy nejhůř poškozených úseků začaly až v loňském roce, dokončeny musí být do konce roku 2015.

Na některých místech velká voda silnice a mosty zcela zničila. Třeba v Heřmanicích zmizely celé úseky silnice i nábřežní zdi a mosty. "Rekonstrukce úseku dlouhého 4,6 kilometru stála 167 milionů korun," řekl Růžička. Podobně to vypadalo ve Višňové, také ve Frýdlantu pod zámkem voda část silnice odnesla. "Tady byl vykousnutý celý nábřežní trakt, je to vidět i na návaznosti nábřežní zdi, která se stavěla znovu," poznamenal Růžička. Rekonstrukce silnice z Frýdlantu na Raspenavu a Hejnice přijde na 325 milionů korun, hotova je zatím první etapa asi za 90 milionů.

Většina oprav už ale skončila, k závěru se chýlí i práce na nejvíc poškozených silnicích. "Hotové jsou první etapy Frýdlant a Chrastava a také v Heřmanicích," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Příští rok budou ještě podle něj pokračovat práce na druhých etapách a také na opravě dvou mostů a opěrné zdi v Bílém Potoce. Na další dopravní omezení se tak musí připravit lidé nejen v Bílém Potoce, ale i v Raspenavě a v Nové Vsi na Liberecku. V Nové Vsi se dnes pilně pracovalo na dokončení oprav jedné z opěrných zdí. I tam musí stavbaři práce na zimu přerušit.

Napsala ČTK

Štítky silnice, Liberecký kraj, oprava, povodeň, Chrastava, Frýdlant, Raspenava, Nová Ves, Heřmanice, Bílý Potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva: Finišují další opravy silnic zničených povodní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.