Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Heřmanice mají čtyři roky od záplav opravenou hlavní silnici

Po čtyřech letech od povodní skončila v Heřmanicích oprava silnice, která obec spojuje na jedné straně s polskou Bogatynií a na druhé s Dětřichovem a dalšími částmi Frýdlantska. Oprava pětikilometrového úseku stála 165,5 milionu korun, polovinu nákladů zaplatil kraj a polovinu ministerstvo pro místní rozvoj.

Při dnešním slavnostním otevření to řekl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj). "Kromě samotného povrchu byly povodní poškozeny zejména tři mosty a sedm opěrných zdí. Jeden z mostů byl poničen natolik, že ihned po povodni muselo dojít k jeho nahrazení mostním provizoriem," uvedl Mastník. Nyní mají všechny opěrné zdi a mosty nové konstrukce. Opraveny jsou navíc objízdné trasy, které řidiči hojně využívali.

Heřmanice s 230 obyvateli patřily před čtyřmi lety mezi obce, které záplavy nejvíce postihly, dostaly proto přezdívku severočeské Troubky. Jindy klidná Oleška se 7. srpna 2010 změnila v dravý proud, který bral stromy na březích, mosty a lávky a zbořil i několik domů. Když voda opadla, vypadala hlavní silnice, jako by tudy prošla válka. Jen škody na obecním majetku dosáhly 67 milionů korun a celkově se pohybovaly kolem půl miliardy korun. V celém kraji si tehdy záplavy vyžádaly pět životů a zůstaly po nich škody za více než osm miliard korun.

Následky po povodních se už podařilo podle starosty Vladimíra Stříbrného odstranit. "Otevřením silnice patřící kraji jsme završili opravy," řekl. "Bylo to hodně těžké, jsem rád, že to lidé nějakým způsobem čtyři roky přečkali, neházeli nám klacky pod nohy a spíše nám pomohli," ocenil. Například dvě majitelky soukromých pozemků umožnily, aby přes jejich pozemek vedla provizorní komunikace.

Podle starosty se opravy nepříznivě podepsaly i na turistickém ruchu, tato oblast je oblíbená mezi cyklisty i pěšími. "Když na začátcích obce byly zákazy vjezdu, tak se k nám turisté špatně dostávali," konstatoval starosta. Nyní se dá očekávat zvýšený zájem i o pozoruhodnou rozhlednu, která je ve tvaru okurky či, jak mnozí říkají, penisu. "O víkendech na ni chodí 100 až 200 lidí," poznamenal starosta.

Obec je podle něj také lépe chráněná před záplavami, Povodí Labe do oprav a úprav koryta Olešky investovalo asi 190 milionů korun. "Letos byly dvě menší vody a je vidět, že koryto to zvládá. Dříve se nám vylévala i pětiletá voda, teď by údajně mělo koryto zvládnout i padesátiletou vodu," dodal.

Záplavy před čtyřmi lety na krajských silnicích nižších tříd způsobily škody za více než dvě miliardy korun. Podle krajské správy silnic bylo při povodních zásadně poškozeno 15 úseků silnic a asi třetina z 666 krajských mostů. Opravy nejhůře poškozených úseků skončí v polovině příštího roku.

Napsala ČTK

Štítky povodeň, silnice, oprava, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Vladimír Mastník, Bogatynia, Dětřichov, Frýdlantsko, Starostové pro Liberecký kraj, Oleška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Heřmanice mají čtyři roky od záplav opravenou hlavní silnici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.