Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecký kraj vyloučil z tendru na dopravu Bus Line

Liberecký kraj se rozhodl vyloučit z miliardového tendru na zajištění regionální autobusové dopravy nabídky tří uchazečů. Jejich vyloučení doporučila kvůli příliš nízkým cenám výběrová komise, řekl dnes novinářům liberecký hejtman Martin Půta (STAN).

Komise se podle něj obává, že při takových cenách nebudou dopravci schopni po dobu deseti let dopravu zajišťovat a udržet i komfort cestování. Antimonopolní úřad (ÚOHS) sice v květnu tendr zrušil, kraj se však odvolal a v hodnocení nabídek pokračuje. Zakázku na zajištění autobusové dopravy v kraji od prosince 2014 do prosince 2024 vypsal Liberecký kraj už v červnu 2012. Termín pro podání nabídek se kvůli námitkám a úpravám tendru desetkrát posouval.

Zakázku za 4,074 miliardy korun může získat jediný uchazeč, nebo až tři, je rozdělena na tři regiony - Západ (Českolipsko), Východ (Jablonecko, Semilsko) a Sever (Liberecko). Podle ÚOHS ale kraj pochybil v nastavení podmínek soutěže a nevyhověl také námitkám Bítešské dopravní společnosti, která si stěžovala na její netransparentnost. Proto tendr zrušil.

Celkem kraj dostal 13 nabídek od devíti uchazečů, nabídkové ceny za kilometr se pohybují od 25,74 Kč do 31,13 Kč, loni platil kraj 32 korun. Pět nabídek od čtyř uchazečů, ale kraj na základě rozhodnutí výběrové komise vyloučil. Už v březnu byla ze soutěže vyloučena dopravní společnost ČSAD Vsetín, která se ucházela o zajištění regionální dopravy na Českolipsku. Teď krajští radní rozhodli o vyloučení dalších čtyř nabídek od tří uchazečů.

Výběrová komise má podle Půty v ruce posudek zpracovaný ČVÚT, podle kterého jsou ceny nabízené ČSAD Slaný pro oblast Západ, ČSAD Ústí nad Orlicí pro Sever a Východ a také nabídka firmy Bus Line pro oblast Východ příliš nízké. Bus Line, který je největším dopravcem v kraji, má přitom na Semilsku sídlo a dopravu tam zajišťuje. Ředitel firmy Tomáš Roubiček nechtěl včera rozhodnutí kraje komentovat. "Zatím tu informaci nemám, počkám na písemné zdůvodnění," řekl.

Bez ohledu na to, zda se vyloučení uchazeči proti rozhodnutí odvolají, nebude Liberecký kraj schopen uzavřít nové smlouvy s dopravci. Důvodem je rozhodnutí ÚOHS o zrušení celé zakázky. Kraj zatím čeká na vyjádření ke svému odvolání a zároveň jedná o řešení autobusové dopravy od 14. prosince letošního roku. "Rada dnes doporučila prodloužit smlouvy se stávajícími dopravci," řekl Půta. Smlouvy by se měly prodloužit o dva roky s šestiměsíční výpovědní lhůtou. "Tato varianta má tu výhodu, že zajistí bezproblémové fungování integrovaného systému dopravy a dopravci nám nabídli nižší ceny, než za jaké teď jezdí," dodal Půta. Rozhodnutí bude ale podle něj na zastupitelstvu.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, doprava, Martin Půta, autobusová doprava, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Starostové a nezávislí, východ, okres Česká Lípa, okres Semily, ČSAD Vsetín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj vyloučil z tendru na dopravu Bus Line  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.