Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nohu z plynu. Na Liberecku hrozí nehody u Makra nebo Grabštejnu

Ačkoliv je prosinec a teploty se už takřka pravidelně drží pod bodem mrazu, řada řidičů si stále neuvědomuje, jaké nástrahy skýtá namrzlá silnice. Záchranné složky tak téměř pravidelně vyjíždějí na jim dobře známá místa, kde jsou nehody na denním pořádku. Víte, kde se vyplatí dát nohu z plynu?

Asi nejproblémovějším místem v Liberci je úsek rychlostky kolem obchodu Makro. „Časté zásahy hasičů, a to v podstatě po celý rok, jsou na tepně R35 mezi Libercem a Turnovem. Rizikovou je především zatáčka „u Makra" a stoupání na kopec k Jeřmanicím. Spousta nehod se stává i na sjezdu na Jablonec nad Nisou a v pokračování na Turnov,“ popsala mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Právě úsek „u vodárny“ před Hodkovicemi nad Mohelkou potrestal jen v posledních letech desítky řidičů. Zkuste si jen tipnout, kolik nehod právě v okolí sjezdu na Jablonec řešili policisté? Od roku 2007 je to neuvěřitelných 99. Více než dvacítka osob skončila po nehodách na tomto úseku v nemocnici.


Červené tečky na mapě ukazují nehody od roku 2007 na výpadovce z Liberce a poblíž Makra.

Hlavně řidič kamionů proklínají úsek mezi Bílým Kostelem a Grabštejnem. Jen během letošního roku skončila v serpentinách cesta pro dva kamiony, a to i bez sněhu. Už brzy by měl řidičům ulehčit obchvat, který by měl být dokončen v srpnu příštího roku.

Serpentiny mezi Bilým Kostelem a Hrádkem nad Nisou mají za posledních sedm let na svém kontě 170 dopravních nehod, jeden lidský život a čtyřiačtyřicet zraněných osob.

Posledním, ale velmi nebezpečným úsekem, je několik kilometrů silnice I/13 mezi Jítravou a Jablonným v Podještědí, která svádí k rychlé jízdě. Právě v těchto místech zahynul před dvěma měsíci devatenáctiletý mladík, který se v nočních hodinách střetl svým Volkswagenem s protijedoucí sanitkou. „Při nehodě utrpěl řidič Volkswagenu Vento těžké zranění, kterému později podlehl. Jeho spolujezdec měl větší štěstí a zranil se jen lehce na noze,“ sdělila mluvčí policie Ivana Baláková. Posádka sanitky vyvázla bez zranění.

Štítky havárie, Liberecký kraj, Grabštejn, Liberec, Turnov, Makro, Jablonec nad Nisou, Volkswagen, Hodkovice nad Mohelkou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nohu z plynu. Na Liberecku hrozí nehody u Makra nebo Grabštejnu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.