Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Silničáři ušetřili díky teplé zimě miliony

Silničáři i města a obce v Libereckém kraji, ušetřili díky teplé zimě miliony korun. Ušetřené peníze půjdou do oprav komunikací. Liberecký kraj využije ušetřené peníze také na přípravu projektů na rekonstrukce silnic, na něž chce žádat evropské dotace v novém programovacím období.

Teplá zima navíc umožnila začít výrazně dříve s jarním úklidem a opravami komunikací v kraji. Jen kraj do nich dá letos 1,421 miliardy korun.

Liberecký kraj přišla letošní zima podle předběžných odhadů na 95 milionů korun. "Díky mírnější zimě se podařilo letos na zimní údržbě ušetřit zhruba 7,5 milionu korun, ty půjdou na projekční přípravu rekonstrukcí 24 úseků silnic druhých a třetích tříd," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Letošní zima stála kraj zhruba o 20 milionů korun více než loňská, která ale byla rekordně teplá. V průměru platí Liberecký kraj za zimní údržbu kolem 135 milionů. Rekordní byla údržba v zimě 2008/2009, která stála 149 milionů korun.

"Pro nás jsou finance na zimní údržbu obsažené vždy ve dvou rozpočtech, protože rozpočtujeme na kalendářní rok, ale zima je od podzimu do jara. Na podzim jsme měli připraveno nějakých 50 milionů korun a 24 milionů jsme vrátili do rozpočtu kraje," řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Od začátku roku do konce března přišla zimní údržba podle odhadu na dalších více než 68 milionů korun. "Přestože nebyla nijak dramatická, nebylo příliš mnoho srážek, tak jsme museli celý leden každý den zimní údržbu vykonávat," dodal.

Stotisícový Liberec zaplatil od listopadu do konce února za zimní údržbu městských komunikací 23 milionů korun. "Náklady tak budou zřejmě srovnatelné s loňskou zimou, která přišla městský rozpočet na 27 milionů," řekla mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová. Na zimní a letní údržbu je letos v rozpočtu 53,2 milionu korun. "Co se na zimě ušetří, dává město do letní údržby. S jarním úklidem se už začalo, prořezávají se stromy a keře, uklízejí spadané větve, údržují cesty, uklízejí černé skládky, hrabou se trávníků nebo čistí odtokové žlaby. Město na to vyčlenilo pět milionů," dodala Minstrová. Dalších 20 milionů půjde do opravy komunikací.

I v podhorském Jablonci nad Nisou patřila letošní zima k těm mírnějším, od listopadu napadlo ve městě zhruba 119 centimetrů sněhu. Zimní údržba zatím stála město 13,9 milionu korun, před rokem to bylo jen něco přes osm milionů. Průměrná zima však v Jablonci stojí kolem 20 milionů korun. Peníze, které město ušetřilo, půjdou stejně jako loni do oprav škod po zimě. "Na hodnocení zimy je ale ještě brzo, to budeme mít až na počátku dubna," řekl náměstek primátora Miloš Vele (ODS).

V České Lípě po loňských zkušenostech snížili rozpočet na údržbu komunikací. Zatímco loni bylo v rozpočtu 18 milionů korun, letos tam je jen 14 milionů. "Rozpočet zahrnuje jak zimní, tak letní údržbu, takže co se v zimě ušetří, o to víc zbude na léto," řekla mluvčí radnice Kristýna Brožová. I v České Lípě stejně jako v Jablonci už začal úklid komunikací. "Jarní úklid začal před týdnem, zametá se štěrk a písek a od dubna začne důkladné blokové čištění na hůře přístupných místech," dodala Brožová.

Napsala ČTK

Štítky zima, Liberecký kraj, silnice, peníze, Jablonec nad Nisou, Miloš Vele, Česká Lípa, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři ušetřili díky teplé zimě miliony  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.