Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Tradiční lety na saních se blíží. Budou létat i auta?

V Plavech vrcholí přípravy na tradiční lety na saních. Při oblíbené recesistické akci vzduchem létají nejroztodivnější plavidla. Poprvé se uskutečnila v roce 1983, příští sobotu bude už 18. ročník. Loni se závody nekonaly kvůli nedostatku sněhu, letos je ho ale dost, řekl Martin Makovec, předseda TJ Plavy, která spolu s obcí akci organizuje.

V minulosti museli organizátoři často do areálu navážet velké množství sněhu, aby mohli akci vůbec uspořádat. Letos ale nic takového nehrozí. "Budeme navážet sníh, ale jen na odrazovou hranu, na ten skok se musí sníh vždycky navážet. Navážet sníh z okolních obcí ale snad nebude potřeba," poznamenal Makovec. Organizátoři si přípravu zjednodušili, dopředu si připravili hrazení. Dřív se mantinely dělaly sněhové, proto bývalo potřeba sněhu mnohem víc. Teď stačí hliněné valy jen sněhem "olepit".

Naposledy se lety v Plavech uskutečnily v roce 2013. Soutěžilo tehdy 14 saní s posádkami, jedna však byla ze skoků vyloučena pro nezpůsobilost plavidla. Největší úspěch sklidil tým Zadara Prudiče se sáněmi ve tvaru skokanského můstku. Neskočili sice nejdál, ale umělecký dojem zanechali nejlepší. Diváci tehdy mohli v Plavech vidět ve vzduchu také třeba cestáře i se sypacím vozem, Pata a Mata, polonahého Tarzana s opicí nebo Likérku Prak i s nezbytnou destilační kolnou, kde právě vařili slámovici.

S myšlenkou letů na saních přišla před více než 30 lety parta mladých lidí, kteří si k tomu v Plavech upravili kdysi známý skokanský můstek. V roce 1989 nadšení polevilo a až na konci 90. let se podařilo tradici obnovit. Od té doby získávala akce na oblibě. Rekordní byly lety v roce 2006, kdy se do malé obce na Jablonecku sjelo na 5000 lidí. Za posledních pět let se závody konaly jen dvakrát, hlavně kvůli nedostatku sněhu.

Oblíbenou akci ale v minulosti neprovázela vždy jen zábava a smích, velká smůla postihla zejména 12. ročník. Jeden ze strojů tehdy vyjel mimo dráhu a zranil ženu a sedmiletou dívku. Téměř převálcoval i fotoreportéra, který ale vyvázl jen s modřinami. Další stroj zranil člena posádky. Od té doby panují v areálu přísná bezpečnostní opatření. Místo doletu lemují mohutné mantinely, které nejen chrání diváky, ale v případě havárie zmírňují i následky pro posádku.

Lety budou v sobotu 14.února od 12 hodin, areál skokanského můstku v Plavech.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Plavy, saně, skokanský můstek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tradiční lety na saních se blíží. Budou létat i auta?  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.