Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Chrastavě dokončili opravu další silnice zničené povodní

Čtyři roky po bleskových povodních 2010 dokončili v Chrastavě rekonstrukci jedné z nejvíce poškozených krajských silnic. Na dalších stavbách se stále pracuje. Ještě letos by měla být dokončena silnice ve Višňové a hotová bude i silnice ve Vítkově. V září ještě začne rekonstrukce mostu a opěrných zdí v Bílém Potoce.

Všechny opravy po povodních 2010 by měly být hotovy na podzim příštího roku, řekl dnes hejtman Martin Půta (STAN). Povodeň v srpnu 2010 zasáhla více než polovinu území Libereckého kraje, vyžádala si pět lidských životů a kolem 2000 lidí vyhnala z jejich domovů. Zůstaly po ní škody za 8,2 miliardy korun. Jen na krajských silnicích druhých a třetích tříd přesáhly škody dvě miliardy korun. Podle krajské správy silnic bylo při povodních zásadně poškozeno 15 úseků silnic a asi třetina z 666 krajských mostů.

Silnice 592 v Chrastavě patřila k nejvíce zničeným úsekům. Voda ji podemlela a doslova rozebrala. Když opadla, zůstaly na místě silnice jen rozlámané kry asfaltu, opěrná zeď v korytě řeky prakticky zmizela. Rekonstrukce 6,6 kilometru dlouhého úseku stála včetně DPH bezmála 174 milionu korun. Nešlo přitom jen o opravu silnice a opěrné zdi, ale voda poničila i tři mosty a zdevastovala inženýrské sítě. "V této chvíli finišují opravy objízdných tras, které byly několik let hojně využívány," doplnil krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové pro Liberecký kraj).

Na frekventovanou silnici se dnes částečně vrátil provoz, podle chrastavského starosty Michaela Canova ale budou práce pokračovat. "Opravovat se bude silnice dál na Novou Ves a pracuje se také na opačné straně města směrem na Kryštofovo Údolí," řekl. V červnu se navíc začala stavět třetí etapa přeložky silnice 592 přímo ve městě, která v budoucnu odvede tranzitní dopravu na Frýdlant. Průtah by měl být dokončen za rok a měl by podle Canova přispět ke zklidnění dopravy v centru Chrastavy.

Napsala ČTK

Štítky silnice, Chrastava, povodeň, oprava, Bílý Potok, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Michael Canov, Liberecký kraj, Vladimír Mastník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chrastavě dokončili opravu další silnice zničené povodní  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.