Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Liberci stoupá zájem o sociální automobil. Jeden už nestačí

Vedle nízkopodlažní autobusů a tramvají zajišťuje v Liberci už čtvrtý rok přepravu postižených a seniorů takzvaný sociální automobil. Speciálně upravenou dodávku si lidé objednávají a za přepravu platí jako v městské dopravě - 20 korun. Nárůst klientů a zájem o službu ukazuje, že v blízké budoucnosti bude nutné pořízení dalšího.

V Liberci je dnes přes 90 procent městských autobusů nízkopodlažních a upraveny jsou pro nástup seniorů, postižených nebo matek s kočárky i tramvaje. Sociální automobil je službou navíc. Jeho provoz spustil liberecký dopravní podnik ve spolupráci s městem a centrem zdravotně postižených v roce 2010. Využívají ho hlavně lidé, kteří nemají jinou možnost dopravit se na úřady nebo třeba lékaři. "Jsou to často lidé, kteří by na autobusovou zastávku nedošli," řekla mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

O dopravu speciálním automobilem upraveným pro převoz vozíčkářů je podle Poršové velký zájem, a tak je třeba telefonicky objednat a rezervovat si přesný čas. Vůz vyjíždí jen ve všední dny od 07:00 do 16:00. "Auto má nástupní schůdky i elektrickou plošinu, která umožňuje přepravu všech typů elektrických vozíků," doplnila Poršová. Loni podle ní auto přepravilo téměř 4600 klientů, o 14 procente víc než o rok dřív, a najelo při tom téměř 37.200 kilometrů.

„Nárůst klientů a zájem o tuto službu ukazuje, že v blízké budoucnosti bude nutné pořízení dalšího velkoprostorového vozidla, které uspokojí narůstající poptávku po této službě, případně nabídne další služby klientům, kteří potřebují bezbariérovou dopravu ve večerních hodinách nebo o víkendu. Současně bude nutné do budoucna přesně stanovit, jak bude tato služba financována, aby doprava pro klienty zůstala nadále finančně dostupná a výrazně nepřesahovala výši běžné veřejné dopravy,“ uvažuje se již s předstihem ředitel Centra pro zdravotně postižené Libereckého kraje Jaroslav Leško. Objednat si vozidlo můžete na telefonním čísle 734 685 685.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberec, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci stoupá zájem o sociální automobil. Jeden už nestačí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.