Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hrad Lipý dnes lákal na speciální prohlídky připomínající odstřel zámku

Pouze na fotografiích mohli dnes vidět návštěvníci zříceniny hradu Lipý v České Lípě, jak vypadala zámecká budova. Speciální prohlídky hrad připravil k zahájení sezony. Zámek před 60 lety odstřelili v rámci cvičení vojáci, zůstaly z něj jen sklepy a základní pilíře.

Část zámeckého materiálu je ještě na městském stadionu, použil se pro zpevnění atletické dráhy. "Dá se říci, že se tam běhá po ruinách zámku," uvedla průvodkyně Kateřina Krčmářová.

Hrad Lipý založený rodem Ronovců ve 13. století byl na zámek přestavěn o tři století později. V přízemí byly provozní prostory, v prvním patře rytířský sál a v horním patře pokoje, kde majitelé bydleli. Význam zámku začal upadat už v 17. století, kdy přestal být sídlem šlechty. Dnes je z areálu torzo. Vše mohlo být jinak, kdyby se muzejnímu spolku povedlo po druhé světové válce sehnat peníze na realizaci jeho plánu. "Měla tady vzniknout muzejní čtvrť, skanzen, botanická zahrada, expozice a galerie," řekla průvodkyně.

V té době už byl areál opuštěný, chátral a ani nepřipomínal zámecké sídlo, protože v 19. století byl přestavěn na rafinerii cukru. Různé komise po druhé světové válce tak dlouho řešili, co se zámkem, až se v roce 1956 zřítila jižní strana. "Památkový úřad rozhodl, že části hrozící zřícením budou šetrně odstraněny a co půjde, se použije na opravy jiných památek. Zbytek areálu se měl upravit do podoby zříceniny," uvedla Krčmářová.

K tomu ale nedošlo. Město totiž nesehnalo žádnou firmu, jež by to byla ochotná udělat. Domluvilo se proto s nadporučíkem Josefem Kosatkou, který vedl útvar v Terezíně, že to v rámci cvičení udělají 6. února 1957 vojáci. O žádnou šetrnou demolici se však nejednalo, použili výbušniny. "Budova ale byla asi dobře postavená, tak se odstřel musel o tři dny později opakovat," řekla průvodkyně. Město pak muselo platit škody, poničené byly fasády v okolí a rozbité výlohy a okna. Město navíc přišlo o státní dotaci 120 tisíc korun na šetrnou demolici. I tak nejspíš ušetřilo, z vlastní kasy by muselo na demolici přidat dalších 120 tisíc korun. Vojáci jako odměnu za odstřel dostali do kasáren tehdejší novinku, televizi s rádiem za 4000 korun.

Do podoby zříceniny se areál upravil až asi o 40 let později, v 90. letech. "Sanace během pěti let stála sedm milionů korun," uvedla Krčmářová. Pro turisty je památka otevřená od roku 2003. Prohlídkový okruh zahrnuje nádvoří s prezentací pozůstatků hradní architektury, návštěvu unikátních gotických sklepení s ukázkou archeologických nálezů i návštěvu jediné dochované stavby hradu, což je branská věž. Ve čtyřech místnostech je instalována expozice připomínající život na hradě na přelomu 19. a 20. století. V areálu se konají také kulturní a společenské akce - pašijové hry, letní kino, divadlo i festivaly.

Autoři | Foto Facebook

Štítky Lipý, zámek, hrad, zřícenina, Česká Lípa, druhá světová válka, Ronovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hrad Lipý dnes lákal na speciální prohlídky připomínající odstřel zámku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.